Financiële markten nemen duik na aanval op kerncentrale in Oekraïne

De westerse beurzen zijn vrijdag fors in het rood gegaan na de Russische aanval op een Oekraïense kerncentrale.

In de nacht van donderdag op vrijdag is er brand uitgebroken in de Zaporizja-kerncentrale in Oost-Oekraïne na een aanval van het Russisch leger. De brand zou geen gevaar hebben veroorzaakt aan het nucleaire gedeelte van de site, volgens de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA).

Nucleaire fall-out

Hoewel het zeker niet tot een kernramp kwam, was de impact van het incident op de wereldmarkt groot. De meeste grote beurzen lieten vrijdagochtend opmerkelijke verliezen zien.

  • De Londense beursindex FTSE 100 verloor vrijdagochtend meer dan 2,6 procent, of zo’n 190 basispunten.
  • Ook de Duitse DAX viel vrijdag diep en verloor een stevige 3,1 procent.
  • Net als de Franse beurs CAC 40, die ook rond de 3 procent verloor.
  • De Bel20 verloor ruim 2 procent.

De grote Aziatische beurzen bleven eerder ook niet gespaard.

  • De Hongkongse Hang Seng Index liet een verlies van 2,50 procent optekenen.
  • De belangrijkste aandelenbeurs in China de SSE Composite Index verloor bijna 1 procent.
  • De Japanse aandelenindex Nikkei verloor bijna 600 basispunten en boekte daarmee een verlies van 2,23 procent.

Beleggers zijn er voorlopig niet gerust op dat het – tot nader order relatief beperkte – incident in de Oekraïense kerncentrale maar een korte impact op de markten zal hebben. “De markten zijn bezorgd over de ‘nucleaire fall-out’. Het risico bestaat dat er een misrekening of overreactie plaatsvindt en dat de oorlog langer aanhoudt”, zei Vasu Menon, beleggingsstrateeg bij OCBC Bank, aan Reuters.

Grondstoffen

Grondstoffen zien sinds de oorlog in Oekraïne hun prijzen omhoog gaan. Een einde van de prijsstijgingen is daarvoor niet meteen in zicht.

Olie en gas zijn veelbesproken en hun impact is snel en duidelijk te voelen bij de consument. Maar ook andere grondstoffen, zoals goud, koper, nikkel en aluminium tot koffie en tarwe zien voorlopig geen plafond in hun prijsstijgingen. En dat zullen we allemaal voelen in de portemonnee.

“Aluminium en nikkel zijn sinds het begin van het jaar met 30 procent gestegen, en dat wordt uiteindelijk doorberekend aan de consument wanneer je een blikje aluminium koopt, of wanneer je je huis renoveert en koper nodig hebt voor je bedrading”, zei Matthew Chamberlain, de directeur van de London Metals Exchange, aan de BBC.

(evb)

Meer