Oekraïense soldaten bij een vernield schoolgebouw in de noordelijke stad Zhytomyr.
Volledig scherm
PREMIUM
Oekraïense soldaten bij een vernield schoolgebouw in de noordelijke stad Zhytomyr. © REUTERS

Hoelang kunnen de Oekraïners nog standhouden tegen Poetin? Defensie-expert maakt de balans op na een week oorlog

Het is intussen iets meer dan een week geleden dat de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne de oorlog verklaarde en zijn troepen de opdracht gaf het land binnen te vallen. Vraag is vooral welke richting dit conflict aan het uitgaan is. Bestaat de kans dat de Oekraïners deze strijd winnen? Of worden ze meteen van de kaart geveegd als Poetin nóg zwaarder geschut inzet? We vroegen het aan defensie-expert Sven Biscop. “De Oekraïners zijn al aan het vechten sinds 2014. Ze zijn gehard en vastberaden.”

87 reacties

  • Marc Mettepenningen

    2 jaar geleden
    Beste Kato, een geluk dat u het hier niet voor het zeggen heeft, de wereld zou al helemaal om zeep zijn. Meneer Wynakker heeft gelijk. Wat het westen in Oekraïne gedaan heeft, maakt ons verpletterend mede schuldig en verantwoordelijk voor deze verschrikkelijke oorlog, door ons nietsaflatende imperialisme.
  • Kato De Cock

    2 jaar geleden
    Mijn pleidooi is vooral: Stop Poetin en geef hem niet zijn zin, want hij gaat steeds verder in territoria en in oorlogstechnieken. Voor mij is duidelijk dat het economisch systeem in Rusland snel moet imploderen (maar daar geloof ik niet in) of een militaire operatie. Deze kan al dan niet officieel door de Navo gebeuren of door paramilitaire organisaties, zodat de Navo niet officieel deelneemt.
  • Philip De Moor

    2 jaar geleden
    We gaan ons Europa en Europeanen toch niet mee in gevaar brengen met een oorlog die niet onze oorlog is,Dat ze het zelf uitvechten,Het enigste wat we kunnen doen zijn de vluchtenlingen opvangen en dat is ook maar het enigste,Want anders worden we ook slachtoffer niet met duizenden maar met miljoenen slachtoffers,Dan is het voor iedereen gedaan,Stop met ons te bemoeien en met Rusland sancties op te leggen
  • Werner Wynakker

    2 jaar geleden
    Beste Kato, dat er een Westers gezinde regering in Oekraïne zetelt is omdat Europa destijds een volksopstand organiseerde om de Russisch gezinde president af te zetten. En nu zit er een president met nul politieke ervaring die enkel verkozen werd omdat hij ooit een president speelde in een feuilleton. En als er een nucleaire oorlog uitbreekt wees dan maar zeker dat het vooral Europa zal zijn die de klappen zal krijgen met Brussel als eerste doelwit.
  • walter De Witte

    2 jaar geleden
    Het Russische volk is toch stom om dit allemaal te geloven. Er zijn nu al genoeg kanalen om ook de andere versie te horen. Ook wanneer de ganse wereld zich tegen Rusland keert zou dit toch een belletje moeten doen rinkelen. Het feit dat de NATO niets doet bewijst nogmaals dat de westerse landen een defensief beleid voeren en dat het Rusland is die een offensief beleid voert met als enige doel zijn invloedsfeer op te leggen aan democratische landen zelfs een broederstaat valt hij aan.