Minister Blinken wordt bij zijn aankomst in Chisinau begroet door president Maia Sandu.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

VS-minister Blinken belooft steun aan Moldavië, een klein en kwetsbaar buurland dat een kwart miljoen Oekraïners opvangt

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft in Moldavië steun beloofd voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Sinds het begin van de oorlog zijn er al een kwart miljoen mensen vanuit Oekraïne naar Moldavië gevlucht. Het kleine Moldavië heeft -net als Oekraïne- zelf een afgescheurd gebied met een Russischsprekende minderheid waar ook Russische troepen gelegerd zijn. 

Minister Blinken kwam uit Polen waar hij gisteren de grensovergang met Oekraïne bezocht heeft. Hij sprak met vluchtelingen en stak eventjes de grens over om met zijn Oekraïense collega Dimitro Koeleba te spreken over eventuele levering van gevechtsvliegtuigen aan dat land.

Vandaag was Blinken in Moldavië, een voormalige Sovjetrepubliek gekneld tussen Oekraïne en EU- en NAVO-lidstaat Roemenië. Blinken beloofde de Moldavische president Maia Sandu financiële steun voor de opgang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het kleine Moldavië heeft sinds het begin van de oorlog de deuren opengegooid voor vluchtelingen en er zijn er al 250.000 over de grens gekomen. Dat is een zware kost voor een van de armste landen van Europa.

De VS heeft ook 18 miljoen euro uitgetrokken om Moldavië te helpen minder afhankelijk te worden van Russisch aardgas en Washington zal ook de aanvraag van Moldavië steunen voor lidmaatschap van de Europese Unie. De VS schaart zich op die manier achter het beleid van de prowesterse president Maia Sandu die haar land wil laten aansluiten bij het Westen.

Moldavië zit in een erg precaire situatie. De voormalige Sovjetrepubliek werd in 1991 onafhankelijk en meteen daarna kwam de Russischsprekende minderheid in het oosten van het land in opstand. Die kregen de steun van Russische troepen en sindsdien is de smalle oostelijke oever van de rivier Dnjestr een zelfbesturend "vazalstaatje" van Rusland met de naam Trans-Dnjestrië.

Het grootste deel van Moldavië is cultureel verwant met Roemenië, op een kleine autonome Turkse minderheid na. Er wonen ongeveer 2,6 miljoen mensen in Moldavië en het land is erg arm. Net zoals Georgië en Oekraïne heeft Moldavië onlangs een aanvraag tot EU-lidmaatschap ingediend. Op die manier wil het land vermijden om het volgende doelwit te worden van mogelijke Russische agressie. 

Meest gelezen