Rusland dreigt gastoevoer naar Europa te stoppen, Europese gasprijs schiet verder omhoog

Rusland dreigt ermee de gastoevoer naar Europa af te sluiten als het Westen doorgaat en een boycot instelt op Russische olie. Dat heeft vicepremier Alexander Novak gezegd. Na het dreigement dinsdagochtend schoot de Europese gasprijs verder omhoog.

“Dat zou catastrofale gevolgen hebben voor de globale gasbedeling en zal de olieprijs doen verdubbelen”, zei Novak. Hij heeft het over potentiële prijzen van 300 dollar per vat. Nu is dat nog minder dan de helft van die prijs. “Het is ons volste recht om een embargo in te stellen.”

Donderdag zitten de Europese leiders samen over een boycot op olie en gas uit Rusland, maar dat land wil dat koste wat het kost vermijden. De lidstaten van de Europese Unie halen 40% van hun gas en 30% van hun olie vanuit Rusland en als die toevoer wegvalt, is er geen eenvoudige noodoplossing voorhanden.

Gasprijs schiet omhoog

De Europese gasprijs is dinsdagochtend na het dreigement verder omhooggeschoten. De prijs voor gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs schoot bij de opening meer dan 32% omhoog, maar viel snel wat terug. Omstreeks 9u bedroeg de prijsstijging 12%, tot 255 euro per megawattuur.

Maandag werd nog een record bereikt van meer dan 335 euro per megawattuur, na berichten dat de Verenigde Staten en bondgenoten een verbod overwegen op de import van Russische olie. In Europa zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk terughoudend over een dergelijk direct verbod, aangezien beide landen sterk afhankelijk zijn van Russische olie.

Minder afhankelijk worden

De Europese Unie zal dinsdag wel een plan presenteren om de import van Russisch gas het komende jaar met twee derde terug te brengen, meldde de Britse zakenkrant Financial Times. Zo wil de EU de afhankelijkheid van Rusland verminderen.

Ook voor de Russische inval in Oekraïne stonden de gasprijzen al op een relatief hoog niveau. Dat komt omdat Rusland vorig jaar de toevoer van gas aan banden begon te leggen, terwijl de vraag naar energie juist sterk toenam door het economische herstel van de coronacrisis.

LEES OOK. EU uit de ambitie om volledig af te kicken van gas en olie uit Rusland

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER