Russen respecteren humanitaire corridor in Marioepol niet: evacuatieroute beschoten

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft de Russen er dinsdag van beschuldigd de humanitaire corridor in de zuidoostelijke havenstad Marioepol niet te respecteren.

gjs
Bron: BELGA

LEES OOK. Felle kritiek nu blijkt dat humanitaire corridors Oekraïners naar Rusland leiden: “Compleet immoreel”

“Schending van het staakt-het vuren!”, tweette het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.“De vijand heeft een aanval gelanceerd precies in de richting van de humanitaire corridor”, zegt het ministerie ook op zijn Facebookpagina. Het meldt ook dat het Russische leger “kinderen, vrouwen en ouderen de stad niet laat verlaten”.

Woordvoerder Oleg Nikolenko zegt aan de Britse openbare omroep BBC dat Russische troepen de corridor aan het aanvallen waren tussen Marioepol en de stad Zaporizja, 225 kilometer ten noordoosten van de havenstad.

Nog volgens Nikolenko zouden acht vrachtwagens en dertig bussen onderweg zijn naar de stad om humanitaire hulp te bieden en burgers te evacueren naar Zaporizja. De inwoners van Marioepol zitten al bijna een week zonder stromend water en de voedselvoorraad geraakt op.

Vluchtroutes

Voor vijf belegerde Oekraïense steden zijn vluchtroutes open voor mensen die willen vertrekken. Dat maakte het Russische ministerie van Defensie eerder bekend. Het gaat om Kiev, Charkov, Marioepol, Soemi en Tsjernihiv. Dinsdagochtend bevestigden de Oekraïense autoriteiten dat evacuaties uit Soemi en ook uit Irpin, aan de noordwestelijke rand van Kiev, zijn begonnen.

Het Russische leger belegert al enkele dagen Marioepol, een stad van strategisch belang vanwege de nabijheid van de geannexeerde Krim en de Donbas, waar pro-Russische separatistische troepen zijn gelegerd.

Pogingen om ongeveer 300.000 burgers uit Marioepol te evacueren zijn de afgelopen dagen meermaals mislukt. Kiev en Moskou gaven elkaar telkens de schuld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER