©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

DISCUSSIE. Nu Rusland gaskraan dicht dreigt te draaien: hoe kunnen we ons minder afhankelijk maken? Moeten we alternatieven zoeken?

Rusland dreigt ermee de gastoevoer naar Europa af te sluiten als het Westen doorgaat en een boycot instelt op Russische olie. Dat heeft vicepremier Alexander Novak gezegd. Heel wat Europese landen zijn voor een groot deel van hun bevoorrading afhankelijk van Rusland. “In uitzonderlijke situaties zijn uitzonderlijke maatregelen nodig”, zei federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) vorige week maandag in De Ochtend.

LEES OOK. Gas- en olieprijzen schieten omhoog door oorlog in Oekraïne: “We hebben een probleem op het vlak van afhankelijkheid”

“Voor gas zijn we zo’n 4 tot 6 procent afhankelijk van Rusland, voor olie is dat 30 procent. Voor uranium zijn we zo’n 20 procent afhankelijk van Rusland en 19 procent van Kazachstan. We hebben dus sowieso een probleem op het vlak van afhankelijkheid van fossiele brandstoffen”, vertelde Van der Straeten op Radio 1.

Voor het gas zou er geen onmiddellijk probleem zijn volgens de minister, maar de prijsverhoging zal wel voelbaar zijn. Daarom kwamen de Europese ministers van Energie vorige week maandag tijdens een spoedvergadering samen. “We zullen ons buigen over een offensief”, zei Van der Straeten.

LEES OOK. Rusland dreigt gastoevoer naar Europa te stoppen, Europese gasprijs schiet verder omhoog

Hoe kunnen we ons minder afhankelijk maken? Moeten we alternatieven zoeken?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER