Vriend die Jana (18) uren liet creperen na overdosis xtc, krijgt 5 jaar cel: “Ik ben laf geweest”

 ©  Google Maps / IF

Gent -

De drie verantwoordelijken voor de dood van de 18-jarige Jana V.D.W. na een overdosis xtc, zijn woensdag veroordeeld. De celstraffen lopen op tot vijf jaar, weliswaar met uitstel. “Haar vriendje liet haar na de overdosis een lange doodstrijd voeren”, staat in het vonnis.

Simon Dekaezemaker

De Gentse politie kreeg in februari vorig jaar een alarmerend telefoontje van de vriend van Jana. Ze hadden samen xtc-pillen genomen in hun appartement in Kasterbant, een verbindingsstraat tussen de Heernislaan en de Eendrachtstraat. De pillen hadden ze gekocht van een bovenbuur.

Maar rond middernacht liep het mis. Jana werd lijkbleek en kreeg geen adem meer. Haar vriend bood geen hulp. Schuldig verzuim, vindt de rechtbank nu.

“In zijn verhoor verklaarde hij laf te zijn geweest. Hij had de hulpdiensten niet durven te bellen omdat hij vreesde voor de gevolgen voor hem. Pas ’s ochtends belde hij om hulp, maar toen was zijn vriendin al overleden. Hij heeft haar een lange doodstrijd laten voeren”, staat in het vonnis.

15.000 euro

De vriend kreeg woensdag vijf jaar celstraf, met uitstel en gekoppeld aan voorwaarden. Zo mag hij geen drugs meer gebruiken en moet hij begeleiding zoeken voor zijn drugs- en psychosociale problematiek. De bovenbuur, die de xtc had verschaft, en diens dealer kregen respectievelijk 24 maanden en 30 maanden cel, beide met probatie-uitstel.

De drie beklaagden moeten de moeder van Jana V.D.W. 15.000 euro schadevergoeding betalen. De schadevergoeding voor haar vader wordt later bepaald.

LEES OOK.Vriend liet overleden Jana (18) 7,5 uur afzien na overdosis xtc: “Hij fabriceerde berichtjes om te doen of ze nog leefde”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen