Strijd om meest gegeerde chipgeheimen ter wereld barst los: Taiwan valt 8 Chinese techbedrijven binnen

Acht Chinese techbedrijven in Taiwan kregen donderdag politie over de vloer. De ondernemingen worden ervan verdacht kostbare Taiwanese chipingenieurs af te snoepen.

100 rechercheurs van het Taiwanese onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie gingen donderdagochtend in de eilandnatie op pad. Ze trokken richting 14 kantoren binnen de steden Taipei, Taichung, Hsinchu. Op die locaties zouden acht Chinese techbedrijven zich bezighouden met het produceren van semiconductors of halfgeleiders; het soort computerchip waarvan Taiwan 63 procent van de wereldvoorraad produceert. Vooral het noordwestelijke Hsinchu is een belangrijk centrum voor de wereld van halfgeleiders.

Uiteindelijk werden meer dan 60 werknemers van de Chinese bedrijven opgepakt voor ondervraging, weet de Japanse krant Nikkei Asia. De autoriteiten verdenken de ondernemingen ervan om meer Taiwanese chipingenieurs aan te nemen dan toegelaten is.

“Dit is het grootste onderzoek van de laatste jaren en wij hopen dat het publiek zich meer bewust zal worden van de pogingen van China om het centrale economische concurrentievermogen van Taiwan te verzwakken”, vertelde een functionaris van het onderzoeksbureau aan Nikkei Asia.

Chips: de sterkste onderhandelingstroef van Taiwan

Taiwan probeert inderdaad koortsachtig zijn ultrabelangrijke chipsector af te schermen van China. De halfgeleiders die Taiwan maakt, zijn namelijk cruciaal voor het produceren van allerlei dagdagelijkse elektronische apparaten, alsook elektrische wagens. Dit maakt van de volledig op het eiland gecentraliseerde chipproductie de sterkste onderhandelingstroef van Taiwan tegenover China. 

De Communistische Partij spreekt namelijk al decennia openlijk over hun ambities om Taiwan ooit in te lijven in hun Volksrepubliek China, iets dat Taiwan (officieel nog steeds de Republiek China) voorlopig kon voorkomen door sterke banden met Japan en de Verenigde Staten te onderhouden. De strategische ligging van Taiwan speelt daarbij een belangrijke rol, maar ook de fundamentele rol van zijn chipsector voor de wereldeconomie.

De koude oorlog om chiptechnologie verhit

Nadat het eiland vorig jaar moest afrekenen met een aanhoudende droogte (het produceren van halfgeleiders vereist bijzonder veel water) en een afbrokkelende globale toeleverketen, worstelt de chipsector nu met personeelstekorten. Taiwan zoekt namelijk gejaagd naar manieren om de groeiende chiphonger van de wereld bij te benen.

Om zijn kostbare chipsector te beschermen, vaardigde de overheid in Taipei de voorbije jaren enkele wetten rond “economische spionage” uit. Die lijken op maat gemaakt voor het beschermen van de “nationale technologie” rond halfgeleiders voor Chinese actoren die op het eiland opereren. 

Ondertussen werkt China verwoed verder aan de opbouw van zijn eigen binnenlandse productie van halfgeleiders om de afhankelijkheid van zijn democratisch buurland af te bouwen. Uiteraard zijn Taiwanese chipingenieurs daar bijzonder gegeerd om de productie van semiconductors sneller in gang te komen zetten.

Om die reden verbood Taiwan in april 2021 reeds advertenties voor jobs in China. Bijna een jaar later rolt de Taiwanese overheid nu openlijk met de spierballen. Het zijn allemaal signalen dat de koude oorlog om chiptechnologie ferm aan het verhitten is. Dat kan weldra ook geopolitieke gevolgen voor de hele regio inhouden.

(kg)

Meer