Foto: Belga

Omstreden crèche in Schoten verliest vergunning en moet definitief sluiten 

Kind en Gezin heeft beslist om de vergunning van de omstreden crèche De Vlindertjes in Schoten met onmiddellijke ingang in te trekken. Dat betekent dat de crèche in principe definitief moet sluiten. De uitbaatster van de crèche werd in het verleden veroordeeld voor kindermishandeling en na een nieuwe klacht werd de crèche preventief gesloten. "Omdat de crèche toch opnieuw de deuren opende, is nu beslist om de vergunning onmiddellijk in te trekken."

Na een klacht over kinderdagverblijf De Vlindertjes van Elshout in februari, besloot Kind en Gezin om de crèche vanaf 1 maart voor twee maanden te schorsen. Het nieuws zorgde voor heel wat ophef toen bleek dat de uitbaatster van de kinderopvang enkele jaren geleden al veroordeeld was voor kindermishandeling. 

De uitbaatster was het niet eens met de schorsing en diende bezwaar in. Gisteren ging ze opnieuw open en ook vandaag waren er kinderen. Volgens de advocaat van de crèche, communiceert Kind en Gezin foutief over de gang van zaken. Advocaat Nico Vissers zegt "dat er geen enkele dringende noodzakelijkheid om de crèche te sluiten en zijn er geen indicaties zijn dat de veiligheid en gezondheid van de kinderen in gedrang zou zijn."

Kind en Gezin heeft vandaag beslist om de vergunning van het kinderdagverblijf dan toch volledig in te trekken. "We hadden opgevangen dat de uitbaatster eenzijdig beslist heeft om toch opnieuw de deuren te openen", zegt woordvoerster Nele Wouters van Kind en Gezin. "Ouders hebben ons ook bevestigd dat de uitbaatster nog in contact kwam met kinderen, ondanks het contactverbod dat het hof van beroep heeft opgelegd."

"Dat heeft ons doen inzien dat de organisator niet de betrouwbaarheid heeft om nog opvang te organiseren. Daarom hebben we beslist om de opvangvergunning bij hoogdringendheid op te heffen." Dat betekent dat het kinderdagverblijf onmiddellijk de deuren moet sluiten.

Nele Wouters (Kind & Gezin): "We zijn niet zeker dat de kinderen daar veilig zijn"

Videospeler inladen...

Verschillende ouders blijven achter de crèche staan en begrijpen de beslissing van Kind en Gezin niet. "In mijn ogen is het nog altijd een hele goede crèche en dat vindt het merendeel van de ouders", zegt mama Britt. 

"Ik ben het er 100 procent mee eens dat klachten moeten worden onderzocht. En dat de uitbaatster nooit een vergunning had mogen krijgen. Maar over de verantwoordelijke en de verzorgsters zijn we heel tevreden, zij zorgen heel goed voor de kinderen. De uitbaatster zelf heb ik hier nooit gezien."

Waarnemend burgemeester Hendrickx: "Vooral de kinderen en de ouders zijn hiervan de dupe"

Waarnemend burgemeester en Schepen voor Kinderopvang van Schoten Iefke Hendrickx (N-VA) reageert: "Als een kinderdagverblijf moet sluiten, is het mijn bevoegdheid om te controleren of ze effectief  gesloten zijn. Als de crèche morgen beslist om zonder vergunning te openen, zal ik een politiecontrole sturen waarna ik kan overgaan tot de sluiting."

Zelf betreurt ze vooral het gebrek aan aandacht voor de kinderen zelf: "Ik vraag me af in heel deze situatie waar het belang van de kinderen is. Ik snap dat de kinderopvang zich benadeeld voelde door de schorsing, maar om dan opnieuw open te gaan en nu alweer te sluiten, dat is niet in het belang van de kinderen. En ook voor de ouders die al twee jaar erg flexibel zijn geweest door de coronacrisis, is dit opnieuw een extra last. Dit zorgt echt voor extra onrust."

Ik vraag me af of de uitbaatster van de opvang heeft nagedacht over de impact op de kinderen

 

Iefke Henderickx, Waarnemende burgemeester Schoten (N-VA)

De crèche in Schoten is niet de eerste waar problemen opduiken. In het Vlaams Parlement komt er daarom een onderzoekscommissie. Formeel moet er nog gestemd worden over de oprichting ervan, maar zowat alle politieke partijen zijn voor. Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laat weten dat hij volop zal meewerken. De stemming gebeurt volgende week woensdag in het Vlaams parlement.

Meest gelezen