©  via REUTERS

Eerste topoverleg sinds begin van oorlog: Russische en Oekraïense buitenlandministers in Turkije voor gesprek

In het Turkse Antalya wordt donderdag het eerste overleg gehouden sinds het begin van de oorlog in Oekraïne waar echt iets van verwacht wordt. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Oekraïense ambtgenoot Dmytro Koeleba zijn ondertussen aangekomen voor de gesprekken. De Turkse overheid zegt te hopen op een “keerpunt”, maar zeker na de bombardementen op een kinderziekenhuis is dat verre van zeker.

gjs

Het eerste topoverleg sinds het begin van de oorlog, zou je de gesprekken die in Antalya gepland staan kunnen noemen. Na drie onderhandelingsrondes tussen delegaties van Rusland en Oekraïne, waar behalve een amper nageleefd akkoord over humanitaire corridors en staakt-het-vuren niet veel vooruitgang geboekt werd, zijn het nu de ministers van Buitenlandse Zaken die samen rond de tafel gaan zitten.

De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba zegt niet veel te verwachten van de gesprekken. “We zijn geïnteresseerd in een staakt-het-vuren, de bevrijding van onze gebieden en het oplossen van alle humanitaire problemen”, zei Koeleba. Vanuit Rusland komt enkel het bericht dat het klaar is voor de gesprekken. De eisen langs die kant: dat Oekraïne internationaal een neutrale positie gaat innemen en garandeert geen NAVO-lid te worden, de Krim erkent als Russisch en de zelfverklaarde volksrepublieken in de Donbass-regio als onafhankelijk erkent.

Hoopgevend

Ondanks de beperkte verwachtingen van Koeleba wordt het toch als hoopgevend gezien dat twee topfiguren in beide regeringen met elkaar gaan praten. Turkije gaf al aan te hopen dat de gesprekken een “keerpunt” worden. Daarom schuift ook de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu mee aan tafel.

Ook de baas van het Internationale Atoomagenteschap IAEA, Rafael Grossi, kondigde aan naar Turkije te reizen na voorvallen rond Oekraïense kerncentrales. De ministers zijn ondertussen aangekomen in Turkije, maar om hoe laat het gesprek begint, is nog niet duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER