BELUISTER - "Miss you": de Belgische inzending voor het Songfestival 

"Miss you", zo heet het lied waarmee de 21-jarige Jérémie Makiese ons land zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Turijn. Jérémie moet zich in de tweede halve finale op donderdag 12 mei zien te plaatsen voor de finale van de grootste liedjeswedstrijd ter wereld.

In "Miss you" - een volledig Engelstalig nummer - vloeien elementen van ballade, soul en zelfs gospel samen. De soulstem van Jérémie Makiese krijgt in het lied verschillende keren de kans om goed uit te halen en er is ook een prominente rol voor de backing vocals.

“Deze mengeling bewijst dat je alle stijlen op een harmonische manier kunt samenbrengen en tot een eenheid vormen. Ook dat is Belgisch, en het beantwoordt totaal aan wat ik ben", zegt Jérémie Makiese zelf.

Bekijk "Miss you":

Het was dit jaar aan de Franstalige omroep RTBF om een Belgische kandidaat voor het Songfestival te selecteren. Naar goede gewoonte koos de RTBF voor een oud-deelnemer van "The Voice Belgique". Jérémie Makiese won de editie van vorig jaar. Ook Roberto Bellarosa (2013), Loïc Nottet (2015), Blanche (2017) en Eliot (2019) waren destijds opgevallen in de Franstalige versie van de talentenjacht. Behalve Eliot, konden zij op het Songfestival telkens scoren, Loïc Nottet en Blanche werden zelfs vierde.

Voetballer en zanger: wie is Jérémie Makiese?

De tweetalige Jérémie Makiese heeft Congolese roots, werd geboren in Antwerpen, maar verhuisde naar het Brusselse toen hij 6 jaar oud was. Zingen doet hij al van kindsbeen af met zijn broers in de kerk en op familiebijeenkomsten. Maar hij ontdekte zijn zangpassie en talent pas echt tijdens een zangwedstrijd georganiseerd door de gemeenteschool Glycines in Sint-Agatha-Berchem.

Naast muziek is voetbal een grote passie van Makiese. Hij tekende vorig najaar een contract als doelman bij de beloften van Excelsior Virton in afdeling 1B (de vroegere tweede klasse). Kiezen tussen een van zijn twee passies is niet evident voor de jonge zanger. "Ik kan niet voetballen als ik niet zing en ik kan niet zingen als ik niet voetbal", klinkt het. "Ik wil kampioen worden in beide."

Concurrentie

Afspraak: donderdag 12 mei in Turijn. Dan treedt België aan in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Als Jérémie Makiese zich dan bij de beste 10 weet te kwalificeren, mag hij door naar de finale twee dagen later.

Heel wat andere landen hebben hun liedje voor Turijn ook al bekendgemaakt. Nederland doet het dit jaar in het Nederlands. Onze noorderburen worden vertegenwoordigd door zangeres Stien den Hollander die met de artiestennaam S10 het liedje "De diepte" zal brengen.

Nederland staat in de eerste halve finale, net als Oekraïne dat met de groep Kalush Orchestra en het lied "Stefania" een combinatie van folk en hip hop brengt. De verwachting is dat Oekraïne op zijn minst uit sympathie wegens de oorlog heel wat stemmen zal halen.

Rechtstreeks in de finale staat gastland Italië. De winnaars van vorig jaar scoren ook dit jaar hoog in het favorietenlijstje. De Italianen kozen via het festival van Sanremo voor Mahmood (die in 2019 al eens tweede werd voor Italië) en Blanco met het duet "Brividi". 

Ook het Verenigd Koninkrijk is, als één van de landen van de "Big 5", de grote geldschieters van het Songfestival, rechtstreeks geplaatst voor de finale en stuurt dit jaar TikTok-ster Sam Ryder. Hij moet met zijn lied "Space man" het Verenigd Koninkrijk uit de onderste regionen van de puntentelling loodsen. Vorig jaar eindigde het Verenigd Koninkrijk nog als laatste met 0 punten. 

Meest gelezen