AP
Volledig scherm
© AP

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. “Burgemeester van Oekraïense stad ontvoerd door Russische soldaten” - Onvoorstelbare tragedie in Marioepol, zegt Artsen zonder Grenzen

Rusland breidt de luchtaanvallen uit in Oekraïne: grote steden Dnipro en Loetsk zijn vandaag getroffen. Op nieuwe satellietbeelden is opnieuw het 64 kilometer lange konvooi te zien, maar intussen heeft het zich verspreid rond hoofdstad Kiev. Intussen buigt de Europese top zich in Versailles over nieuwe sancties tegen Rusland. En vanmiddag om 16 uur Belgische tijd komt de VN-Veiligheidsraad op Russische vraag bijeen om te praten over de vermeende productie van biologische wapens in Oekraïne. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.

  1. LIVE OEKRAÏNE. Rusland meldt doden bij Oekraïense droneaanval

    LIVE OEKRAÏNE. Rusland meldt doden bij Oekraïense droneaan­val

    De NAVO-landen zullen Oekraïne meer luchtafweersystemen leveren. Dat heeft Jens Stoltenberg, Secretaris-generaal van de NAVO, beloofd. Ook de zeven grote westerse industrielanden (G7) hebben Oekraïne meer hulp tegen de Russische luchtaanvallen in het vooruitzicht gesteld. “We zijn vastbesloten om de luchtverdedigingscapaciteiten van Oekraïne te versterken. Zo willen we levens redden en kritieke infrastructuur beschermen”, klinkt het in een verklaring die verspreid werd na afloop van de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bracht intussen een bezoek aan zijn troepen in de regio Donetsk. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  2. Moorden, bomaanslagen en cyberaanvallen: hoe Poetin steeds duidelijker broedt op terreur in Europa
    PREMIUM
    14

    Moorden, bomaansla­gen en cyberaan­val­len: hoe Poetin steeds duidelij­ker broedt op terreur in Europa

    De arrestatie van een Pool die meegewerkt zou hebben aan plannen om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te vermoorden, is geen losstaand feit. Er kwamen deze week nog meer bewijzen dat de Russen terreurdaden in Europa beramen. Die variëren van een bomaanslag op legertransporten in Duitsland tot de sabotagepoging van een stuwdam in Frankrijk. Daarvoor braken hackers van de Russische militaire inlichtingendienst al binnen op een computersysteem — maar dat bleek niet het juiste te zijn.