©  AFP

Zelenski beschuldigt Moskou van aanval op humanitaire corridor naar Marioepol: “Vuren niet gestaakt”

Het Russische leger heeft volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski de evacuatie van burgers uit de omsingelde steden Marioepol en Volnovacha verhinderd. Volgens Zelenski hebben de Russen ook een aanval uitgevoerd op het traject dat was voorzien voor een humanitaire corridor.

gjs
Bron: BELGA

Twee weken geleden viel Poetin binnen in Oekraïne: de belangrijkste vaststellingen van de voorbije 14 dagen

“De Russische troepen hebben het vuren niet gestaakt. Ondanks alles heb ik beslist een konvooi voertuigen te sturen naar Marioepol met voedsel, water, medicijnen”, zegt Zelenski. “Maar de bezetters hebben een tankaanval gelanceerd exact daar waar de corridor passeert.”

De Oekraïense president stelt ook dat de afgelopen twee dagen ongeveer 100.000 andere burgers Oekraïense steden, die ten prooi zijn gevallen aan gevechten, hebben kunnen verlaten. Van hen waren dat er 40.000 op donderdag, via humanitaire corridors.

LEES OOK. Hoe moet het verder nu topoverleg op niets uitdraaide? David Criekemans ziet het pessimistisch in

Het Russische leger blijft vele grote Oekraïense steden belegeren en houdt de bombardementen aan. Moskou beloofde donderdag wel dagelijkse humanitaire corridors voor Oekraïners, die zo naar Rusland kunnen. Oekraïne eist echter dat beveiligde routes worden ingericht binnen de eigen landsgrenzen en niet naar het land dat de Oekraïense bevolking bombardeert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer