Archieffoto

CD&V-voorzitter Coens verdedigt Beke: "Ontslag niet aan de orde, tenzij persoonlijke fouten in crèchedossiers"

Het ontslag van Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V) is volgens zijn partijvoorzitter Joachim Coens niet aan de orde. Beke ligt onder vuur na een dodelijk incident in een crèche in Mariakerke. "De verantwoordelijkheid om uit te zoeken wat er is fout gelopen en of dat vermeden had kunnen worden, ligt nu bij de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement", aldus Coens. Indien die commissie zou aantonen dat Beke persoonlijke fouten heeft gemaakt, zal de minister volgens Coens niet twijfelen om op te stappen.

CD&V-voorzitter Joachim Coens was deze morgen te gast in "De ochtend" op Radio 1 en benadrukt dat wat in Mariakerke gebeurde verschrikkelijk is. "We moeten daarom nagaan of dit vermeden had kunnen worden en of de procedures verbeterd kunnen worden", aldus Coens.

"De minister heeft daartoe zelf al een audit bevolen en in het Vlaams Parlement hebben we nu ook samen beslist om een onderzoekscommissie op te richten", gaat Coens verder. "Wij zullen daar aan meewerken zodat er volle klaarheid en volledige transparantie komt. Het heeft geen zin om op voorhand al conclusies te trekken."

Indien de onderzoekscommissie zou uitwijzen dat er persoonlijke fouten zijn gemaakt door minister Beke, dan zal hij geen seconde twijfelen om zijn verantwoordelijkheid te nemen en op te stappen
Joachim Coens, partijvoorzitter CD&V

De onderzoekscommissie moet onder meer nagaan wat er precies is fout gelopen in Mariakerke en welke procedures er beter kunnen. Het ontslag van minister Beke is volgens Coens dus niet aan de orde. "De vraag is of dat incident had kunnen vermeden worden, hoe dat had kunnen vermeden worden en waar die verantwoordelijkheid ligt", verduidelijkt Coens. "

"Die verantwoordelijkheid ligt uiteraard bij het incident zelf, daarom loopt er ook een gerechtelijk onderzoek, maar die verantwoordelijkheid ligt ook bij de overheid en de procedures", gaat de CD&V-voorzitter verder. "Indien de onderzoekscommissie zou uitwijzen dat er persoonlijke fouten zijn gemaakt door minister Beke, dan zal hij geen seconde twijfelen om zijn verantwoordelijkheid te nemen en op te stappen.”

Meest gelezen