Actievoerders bezetten half oktober 2021 een deel van het Sterrebos

Negatief advies voor kappen van Sterrebos in Gent: "Nu hopen dat de minister dat advies ook volgt"

Na een protestactie en een aantal bezwaren, komt er nu ook van de Vlaamse administratie een negatief advies om het Sterrebos in Gent te kappen. De Gentse universiteit wil daar een nieuwe studenthome zetten, en kreeg van de provincie daarvoor ook al een vergunning. "Het is wel maar een klein bosje, van 4.000 vierkante meter, maar ook dát is van belang voor de biodiversiteit en in strijd tegen de klimaatverandering", zeiden actievoerders toen.  

Al maanden is het onduidelijk of het Gentse Sterrebos wel of niet wordt gekapt. De provincie had aan de Gentse universiteit een vergunning gegeven om op de plaats van het Sterrebos een nieuwe studenthome te bouwen. Er is een tekort aan studentenkamers in Gent, en een nieuwbouw zou dat deels moeten oplossen. Maar tegen die beslissing van de provincie zijn redelijk wat bezwaren ingediend, en nu is er ook het negatief advies van de Vlaamse administratie aan minister Demir.   

BEKIJK - De locatie van het bos:

Videospeler inladen...

Tuurlijk is er een tekort aan studentenkamers, maar ik neem aan dat die kunnen komen op plaatsen waar nu geen bomen staan

Steven Geirnaert, vzw Gents Milieufront

Naast het Gents Milieufront, dienden ook een kleine 10 buurtbewoners bezwaar in tegen de beslissing van de provincie. En er waren ook nog bezwaren van het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt Gent, BOS+ Vlaanderen, en Vzw Bescherm Bomen en Natuur. Telkens gaan die over het belang van zelfs het kleinste bosje voor de biodiversiteit. Maar er staat ook in het negatief advies dat de provincie niet genoeg argumenten had om de vergunning te geven. Volgens de administratie gaf de UGent bij de vergunningsaanvraag zelf aan dat er wel alternatieve plekken waren voor extra studentenkamers. Maar er zou geen uitleg gegeven zijn waarom de home dan specifiek op de plek van het Sterrebos moest komen. 

"Maar de strijd is nog niet gestreden", zegt Geirnaert van het Gents Milieufront. "Het gaat hier alleen om een advies. Het is natuurlijk heel goed dat het al een negatief advies is, maar het is uiteindelijk de minister die de knoop moet doorhakken." 

De Universiteit Gent wil voorlopig niet reageren op het negatief advies voor de kap van het Sterrebos.

Meest gelezen