AP - Evgeniy Maloletka

Hoogzwangere vrouw die moest vluchten uit gebombardeerd ziekenhuis in Marioepol bevallen van dochter Veronika

Mariana Vishegirskaja, de vrouw van wie de foto's woensdag de wereld rondgingen na een aanval op een ziekenhuis in Marioepol, is in een ander ziekenhuis in de stad bevallen van een dochter. Het meisje kreeg de naam Veronika. 

Na het bombardement is Mariana Vishegirskaja naar een ander ziekenhuis in een buitenwijk van Marioepol gebracht. Volgens AP is ze met een keizersnede bevallen in een ziekenhuis "aan de frontlinie in een stad die al meer dan een week afgesneden is van voedselbevoorrading, water, elektriciteit en verwarming".

Ook een andere vrouw die het ziekenhuis in Marioepol dat gebombardeerd werd, moest ontvluchten, zou volgens AP intussen bevallen zijn.

Mariana Vishegirskaja werd woensdag gefotografeerd toen ze het verwoeste ziekenhuis ontvluchtte. In een pyjama met stippen en een beer erop moest ze zich met haar bezittingen in een plastic draagtas een weg banen door het puin in een trappenhuis.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Er was in de eerste uren heel veel onduidelijkheid over de aanval op het ziekenhuis. De Russische regering noemde de berichtgeving over de aanval nepnieuws, beweerde dat er geen patiënten waren en dat alles in scène gezet was.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski deelde een video van reddingswerkers in het ziekenhuis. Daarop was te zien hoe de inslag(en) muren en plafonds heeft of hebben weggeblazen. Het ging wel degelijk om hetzelfde ziekenhuis.

In een betoog over Russisch nepnieuws en de aanvallen op burgerdoelen noemde de Oekraïense VN-ambassadeur de geslaagde bevalling een sprankel goed nieuws. "Haar naam is Veronika en hier zie je haar met haar vader. Welke Russische leugens er ook worden verteld over haar, haar familie en het incident."

AP - Evgeniy Maloletka

Vishegirskaja is een Oekraïense blogger die de voorbije maanden verschillende beelden van haar zwangerschap op haar Instagramaccount deelde. Op één van die foto's is ze te zien in dezelfde pyjama die ze woensdag ook droeg. 

Wereldwijd werd het bombardement veroordeeld. President Zelenski noemde het in een Facebookpost een oorlogsmisdaad. "Wat voor land is Rusland als het een bedreiging ziet in hospitalen en kraamafdelingen en ze vernietigt?", schreef hij. 

Meest gelezen