©  AFP

Zowel Russische als Oekraïense onderhandelaars zien “aanzienlijke vooruitgang”: “Snel akkoord mogelijk”

Zowel Moskou als Kiev zijn voorzichtig positief over de vredesonderhandelingen. Ze verwachten de komende dagen “concrete resultaten”, klinkt het bij Russische en Oekraïense leden van de delegaties. De twee landen onderhandelen al twee weken, maar hebben tot dusver geen doorbraak bereikt.

jvh, mtm
Bron: belga, reuters, sky news

“Als we de standpunten van de twee delegaties van vandaag vergelijken met die van het begin, dan zien we aanzienlijke vooruitgang”, verklaarde Leonid Sloetski, een bekende deskundige op het gebied van het buitenlands beleid, die deel uitmaakt van de Russische delegatie.

Volgens Sloetski zouden beide partijen het “al in de komende dagen” eens kunnen worden over een gemeenschappelijk standpunt.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne

Ook de Oekraïense presidentieel adviseur Michailo Podoliak verwacht “concrete resultaten binnen een paar dagen”. Hij zei in een video die op Twitter is geplaatst dat Rusland tijdens de onderhandelingen geen ultimatums stelt, maar luistert naar de voorstellen van Oekraïne. Podoliak waarschuwde wel dat Oekraïne “geen toegevingen zou doen op enkele principiële kwesties. Rusland begrijpt dit nu.”

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei zondag op de Russische staatstelevisie dat een ontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense leider Volodimir Zelenski niet uitgesloten is. De voorwaarden van rechtstreekse onderhandelingen moeten volgens hem dan op voorhand bepaald worden. “We moeten begrijpen wat de uitkomst van deze bijeenkomst moet zijn en wat daar zal worden besproken”, aldus Peskov.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer