“Ik lees veel boeken over kunst, kijk er ook veel televisieprogramma’s over en zoek geregeld informatie online op.” © Play4

Bijzondere lamp in ‘Stukken van Mensen’: “De waarde is uiteindelijk wat de gek er voor wil betalen”

Deurne -

Kunstliefhebber Georges de Laat uit Deurne komt morgenavond in Stukken Van Mensen op Play4 met een lamp van Louis Kalff op de proppen. “Gevonden onder het stof in een Duitse winkel maar ik wist meteen dat dit enige waarde had”, vertelt hij.

Tom Vets

Georges de Laat gaat naar eigen zeggen geregeld op zoek naar verborgen schatten in kringloopwinkels en op rommelmarktjes. “Op een dag was ik in een kleine brocantewinkel in Keulen. Deze lamp stond in een hoekje”, legt hij uit. “Ze brandde niet en zat onder het stof. Toch vroeg ik meteen of ze te koop was. Aanvankelijk vroeg de eigenaar er 350 euro voor, maar ik heb ze nog voor ruim honderd euro minder gekregen. Ik wist uiteraard op dat moment al dat dit een interessant object betrof.”

Ontwerper Louis Kalff werkte vorige eeuw voor Philips in Eindhoven. Hij was de ontwerper van het Philips beeldmerk. “Hij ontwierp in de jaren 50 ook het Evoluon, een pand in de vorm van een vliegende schotel en daar is deze lamp op gebaseerd. Ze diende om op een bureau te zetten en is niet supergroot. De lamp is ongeveer zeventig jaar oud. Ze werd destijds in heel wat verschillende modellen gebouwd. De lamp was ooit populair want je kon ze vaak vinden bij gemeentepersoneel of overheidsdiensten, maar de kap bij dit exemplaar is behoorlijk zeldzaam. De lamp belandde in mijn kelder in afwachting van een mooi plekje elders. Maar ze raakte in de vergetelheid en daarom besloot ik ze te verkopen op televisie. Ik had geluk want ze hadden bijna hun selectie voor de opnames rond. Bleek dat ze nog toevallig iemand met een lamp zochten.”

Is Georges iemand die veel van kunst en antiek afweet aangezien hij zelfs in het buitenland antiekwinkels bezoekt? “Ik noem mezelf nogal leergierig. Ik lees veel boeken over kunst, kijk er ook veel televisieprogramma’s over en zoek geregeld informatie online op als ik denk dat iets waardevols op de kop kan tikken.”

Georges De Laat. ©  Play4

Georges is zeker niet de persoon die vooral kunst zoekt om er winst uit te slaan. “Soms kan ik een mooi item bemachtigen en dan hangt of staat dat een hele tijd bij me thuis. Op de lange duur verkoop ik dat wel door, maar dat zijn zeker geen items van zeer hoge waarde. Soms bied ik ook stukken aan via een online veiling.”

De Laat kon de lamp voor 250 euro aanschaffen. “Maar de effectieve waarde? Dat is wat de gek ervoor wil betalen. Uiteraard was het de bedoeling op televisie om toch zeker winst te maken. Als men enkel wou bieden wat ik er destijds aan gegeven had, zou ik geen deal gesloten hebben. Gelukkig was meteen de interesse gewekt bij de dealers. Allemaal wilden ze het object hebben. Ze herkenden ook meteen de lamp want dit is een iconisch ontwerp. “

De opnames vonden zes maanden geleden plaats in de Verbeke Foundation in Kemzeke. “Ik was behoorlijk zenuwachtig op voorhand maar tijdens het onderhandelen met de dealers viel het wel mee. Ik was wat onder de indruk van al de camera‘s en het volk dat er rondliep. Ik weet nog dat ik voortdurend een droge mond had, maar dat was voor niets nodig.”

Aan tafel bij Bie. ©  Play 4

Heeft Georges al een nieuwe lamp van Louis Kalff op het oog? Niet per se van deze ontwerper. Ik verzamel verschillende stijlen, van art deco over vintage tot pop art. Ik ben ook niet de persoon die er duizenden euro‘s voor over heeft om een bepaald object te kopen. Voor mij is ook de schattenjacht en het hebben van een object even belangrijk.”

Stukken van Mensen, Play4, 15/3 om 21.30u
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER