Ruim 300 miljoen euro om impact brexit in België te verzachten

 ©  Shutterstock

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de uitkering van twee miljard euro aan twaalf EU-lidstaten die de economische impact van de brexit ondervinden. België ontvangt zo’n 305 miljoen euro.

lto
Bron: BELGA

De Brexit Adjustment Reserve werd vorig jaar in de steigers gezet om steun te verlenen aan lidstaten die grote gevolgen ondervinden van het Britse vertrek uit de Europese Unie. Het geld  moet de getroffen regio’s en economische sectoren helpen om de impact te verzachten, onder meer via steun voor kmo’s en voor omscholings- en opleidingsprogramma’s. 

Nadat het bijzonder zwaar getroffen Ierland eind vorig jaar al een bedrag van 920 miljoen euro werd toebedeeld, keurde de Commissie maandag de uitkering van fondsen aan twaalf andere lidstaten goed. Een eerste schijf van 819,2 miljoen euro wordt eind deze maand beschikbaar gemaakt, de rest tegen april 2023. 

LEES OOK. Europese miljardenfactuur dreigt voor Verenigd Koninkrijk wegens frauduleuze import

185 miljoen euro

In die eerste schijf is 119,9 miljoen euro bestemd voor België, dat tijdens de onderhandelingen over de huidige meerjarenbegroting hard had gelobbyd voor de oprichting van het fonds. Volgend jaar ontvangt ons land nog eens 185 miljoen euro (91,7 miljoen euro voor 2022 en 93,6 miljoen euro voor 2023). 

De Brexit Adjustment Reserve bevat tot 5,4 miljard euro. Ongeveer 80 procent wordt uitgekeerd in de vorm van prefinancering in verschillende schijven. In 2025 wordt dan een laatste schijf van 1,1 miljard euro voorzien voor de terugbetaling van werkelijk gemaakte kosten voor maatregelen die in aanmerking komen voor steun.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen