Drugskartels gebruiken steeds vaker crypto om hun geld te witwassen

Drugskartels in Mexico en Colombia gebruiken in toenemende mate crypto om hun geld wit te wassen. Naar schatting gaat het jaarlijks in Mexico alleen al om 25 miljard dollar. Dit blijkt uit het rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), dat gelieerd is aan de VN.

Bitcoin en andere cryptovaluta lijken steeds meer in trek te zijn criminele organisaties, waaronder verschillende drugskartels. Volgens de Amerikaanse Drug Enforcement Administration – beter bekend als de DEA – verhogen zowel Mexicaanse als Colombiaanse kartels hun gebruik van digitale valuta, vanwege de anonimiteit en snelheid van transacties. Opvallend, hoewel cryptowallets anoniem zijn, zijn de transacties op de blockchain wel traceerbaar en permanent openbaar.

Controles vermijden

Volgens de Mexicaanse wet moet iedere cryptohandelaar een transactie van meer dan 2.830 dollar melden. Om controles te vermijden kopen criminelen daarom online steeds kleine hoeveelheden Bitcoin, “waardoor de oorsprong van het geld wordt verdoezeld”, zo valt te lezen in het rapport. Daarin worden ook de namen genoemd van ’s werelds grootste kartels, het Jalisco en Sinaloa kartel. 

Als oplossing op het probleem zegt het UNODC dat cryptomarkten en valuta het beste gereguleerd moeten worden, om zo verdachte transacties te detecteren en illegale geldstromen uit drugshandel te onderscheppen. Hierdoor zou het voor kartels lastiger worden om hun drugsgeld te witwassen.

Recentelijk kwam het Sinaloa kartel nog in het nieuws, vanwege de arrestatie van Camacho Mendoza, ook bekend als Osama Bin Laden of El 300. Mendoza was leider van een groep huurmoordenaars – “Gente Nueva” – die behoort tot het Sinaloa kartel.

Ook Russen zoeken hun uitweg naar digitale valuta

Terwijl de Russische roebel sinds het begin van de oorlog in Oekraïne flink is gekelderd, zoeken rijke Russen naar een manier om hun vermogen te beschermen. In het bijzonder is er veel activiteit gericht op Tether, een cryptomunt die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Het handelsvolume van de munt lag in februari op 519 procent boven het gemiddelde. 

Daarnaast bleek uit recentelijk onderzoek dat ook Russische criminelen de wereld van crypto domineren. Een aantal Moskouse cryptobedrijven zou zelfs een serieuze inspanning leveren om criminele organisaties te bedienen. Rusland ontkent echter elke betrokkenheid.

(evb)

Meer