Twintigtal Belgen al in Oekraïne om de wapens op te nemen: “Doen wat ik kan om het Oekraïense volk te beschermen”

© Twitter

Zo’n 110 inwoners van België hebben aan de Oekraïense ambassade in Brussel laten weten dat ze bereid zijn om mee te gaan vechten tegen Russische troepen in Oekraïne. Dat heeft de ambassade maandag aan Belga bevestigd. Ondertussen zijn achttien personen, van verschillende nationaliteiten, al naar Oekraïne vertrokken om binnen het internationaal legioen de wapens op te nemen. Een van hen is Tristan, zo blijkt uit een filmpje van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.

gjs
Bron: BELGA

“We hebben al met een vijftigtal personen gesprekken gevoerd”, zo zegt Vladislava Litiaga, de tweede secretaris van de ambassade. Tijdens deze gesprekken kijkt de ambassade of de vrijwilligers over “militaire gevechtservaring” en een “blanco strafblad” beschikken.

Vorige week nog verzekerde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dat vrijwilligers die uit ons land vertrekken om zich aan te sluiten bij het Oekraïense leger “geen inbreuk begaan op de Belgische wet op de huurlingen”. De minister voegde er wel aan toe dat Staatsveiligheid de profielen van deze vrijwilligers zal controleren.

Screenen

Ook de Oekraïense ambassade verzekert dat ze de achtergrond van de vrijwilligers zo goed mogelijk probeert na te trekken, voordat ze hen het veld instuurt. “Wij gaan de Facebookprofielen af en kijken of er geen tekenen zijn van een eventuele radicalisering.”

Een nieuwe groep zal binnenkort vertrekken, zo bevestigt de ambassade zonder meer informatie te geven over het aantal personen dat naar Oekraïne gaat of de exacte vertrekdatum. Daarnaast meldt de ambassade dat iedereen die spullen wil doneren, terecht kan op de site van Paleis 11 aan de Heizel, waar ambassadepersoneel en vrijwilligers de donaties ontvangen en sorteren.

Tristan

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken postte vandaag op Twitter een filmpje van Tristan, een masterstudent psychologie uit ons land. Die heeft zich bij de Oekraïense troepen gevoegd om mee te strijden tegen Rusland. “Toen ik zag wat er gebeurde, kon ik niet niets doen. Ik moest naar hier komen en doen wat ik het beste kan, doen wat ik kan doen om het Oekraïense volk te beschermen. Ik ga proberen als verpleger mensen te verzorgen, ik kan hier zeker levens redden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen