©  frederik beyens

Janine Bischops (80) bijna terug op ‘Familie’-set na angstige periode: “Weer door het oog van de naald gekropen”

Janine Bischops keert op 28 maart terug naar de set van Familie na een pauze van drie maanden. De 80-jarige actrice vertelt in Dag Allemaal over de gezondheidsproblemen waarmee ze kampte.

“Ik kreeg te horen: ‘Had je nog een week gewacht, dan was het fataal geweest.’”

ED

Janine Bischops verloor al wekenlang bloed, was lijkbleek en doodmoe toen ze door haar jongste dochter naar de dokter gestuurd werd. “Die wond er geen doekjes om. ‘Had je nog een week gewacht, dan was het fataal geweest’, kreeg ik te horen.”

De actrice bleek al een hele tijd te veel bloedverdunners te nemen, waardoor haar ijzergehalte schrikbarend laag was. Met behulp van medicatie gaat het elke dag beter. “Ik ben alleen soms nog wat duizelig.”

Bloedverdunners tegen herseninfarct

De Familie-actrice had eerder al verschillende gezondheidsproblemen, vertelt ze. Vorig jaar werd ze door de ambulance weggevoerd van de set van #LikeMe omwille van een plotse druk op haar borst. “Drie uur later zijn er twee stents in mijn aders geplaatst. Toen kreeg ik die bloedverdunners voorgeschreven die ik absoluut moest blijven nemen om geen herseninfarct te krijgen. En die speelden me nu parten.”

“Ik heb me 88 dagen opgesloten, in volle coronapandemie durfde ik niet buitenkomen.”

Janine Bischops, actrice

 

Bijna twee jaar geleden kroop ze al een eerste keer door het oog van de naald. “In augustus 2020 verloor ik het bewustzijn. Ik had twee konijnenbilletjes met patatjes opgepeuzeld en twee glazen wijn gedronken. Kort daarna ging opeens het licht uit. Ik werd uren later in het pikkedonker onderaan de trap wakker in een plas bloed. ’s Anderendaags had ik een enorme buil op mijn hoofd.” Volgens de neuroloog mocht Bischops ook toen van geluk spreken: als de zwelling zich binnen in het hoofd had genesteld, had ze het wellicht niet meer kunnen navertellen.

Een pintje als beloning

De actrice voelt zich nu beter en kijkt naar de toekomst. “Drie maanden lang heb ik geen opnamen gehad en ik mis mijn collega’s verschrikkelijk. Ik zorg ondertussen goed voor mezelf, let beter op en kom weer buiten. In volle coronapaniek durfde ik dat niet, ik heb me toen 88 dagen opgesloten.” Haar conditie bouwt Bischops weer op door elke dag te wandelen met haar “homovriendje uit de buurt”. “En daarna belonen we onszelf door ergens een pintje te drinken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER