Belga Images

Leo Van Loo, de man die problemen in kinderopvang moet aanpakken: "Vertrouwen in de sector moet hersteld worden"

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft Leo Van Loo aangesteld als opdrachthouder voor de kinderopvang. Na de wantoestanden in verschillende kinderdagverblijven moet Van Loo helpen om de problemen in de sector aan te pakken. "Het is de bedoeling om het vertrouwen in de kinderopvang te herstellen", zegt Van Loo zelf.

Na het schrijnende verhaal over de dood van baby na mishandeling in kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in Mariakerke, dook twee weken geleden een nieuw verhaal op. In een kinderdagverblijf in Schoten kon een vrouw die eerder werd veroordeeld voor mishandeling toch de uitbater blijven van de crèche in kwestie. Na nieuwe klachten werd de crèche gesloten door Kind en Gezin. 

De wantoestanden in de sector brachten bevoegd minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in een lastig parket. In het Vlaams Parlement komt er naar alle waarschijnlijkheid een onderzoekscommissie die de problemen in de sector moet onderzoeken. Maar ook minister Beke onderneemt zelf actie.

Actieplan helpen uitvoeren

Zo lanceerde hij een actieplan voor de kinderopvang dat de sector moet herorganiseren en onder meer de vergunningsvoorwaarden voor kinderdagverblijven moet verstrengen. De minister stelde gisteren ook een opdrachthouder aan die zal moeten helpen om dat actieplan uit te voeren.

Die opdrachthouder is Leo Van Loo. Vandaag is de man al gedelegeerd bestuurder van het Agentschap Uitbetaling Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Zijn taak als opdrachthouder krijgt hij daar bovenop. 

Leo Van Loo

"Het is de bedoeling om het vertrouwen in de kinderopvang te herstellen", vertelde Van Loo zelf in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is goed voor de voorzieningen die vandaag goed werken en waar veel vertrouwen in is, maar ook voor de voorzieningen waar geen vertrouwen in is. We kunnen die eruithalen en opvolgen en als dat nodig is kunnen we ervoor zorgen dat die voorzieningen niet langer kunnen werken."

Transparantie voorop

Het takenpakket van Van Loo is vrij uitgebreid. "We gaan kijken naar de vergunningsvoorwaarden, naar de procedures en de werkwijzen. Maar wat vooral erg van belang is, is dat we gaan proberen om informatie op een betere manier samen te brengen zodanig dat er een volledig overzicht van een dossier kan zijn. Dat gaat om informatie die vanuit de zorginspectie komt, maar ook uit de omgeving van de opvangvoorzieningen. De transparantie over wat er in een voorziening gebeurt en wat ouders denken, dat is toch een zeer kritiek element."

Beluister hier het interview met Leo Van Loo in "De ochtend" op Radio 1:

Tegen de zomer zou het mogelijk moeten zijn om op de website van Kind en Gezin een dossier te raadplegen per kinderopvang. Daarin zouden alle klachten van de afgelopen vijf jaar opgenomen moeten worden. "Maar de precieze manier waarop we dat gaan doen en hoe dat allemaal gestalte zal krijgen, daaraan zijn we nog hard aan het werken", aldus Van Loo.

De sectorfederatie van de kinderopvang reageerde al bezorgd op die plannen. Zij wijzen erop dat niet elke klacht die wordt ingediend ook gegrond is en vrezen dat veel crèches hierdoor in een slecht daglicht zullen komen te staan. "Ik denk dat we daar rekening mee moeten houden", zegt Van Loo daarover. "Maar ik denk dat dit er vooral voor moet zorgen dat we de voorzieningen waar vertrouwen in is, kunnen versterken. Juist door voorzieningen waar geen vertrouwen in is, beter aan te pakken."

Meest gelezen