"Nobelprijs" voor architecten gaat voor het eerst naar een Afrikaan

Diébédo Francis Kéré uit Burkina Faso wint de prestigieuze Pritzkerprijs, als eerste Afrikaan ooit. Hij wordt bekroond voor zijn duurzame en sociale manier van bouwen. "Het is niet omdat je arm bent dat je geen kwaliteit kan afleveren," reageert Kéré.

De Pritzkerprijs is de hoogste onderscheiding die een architect kan krijgen, een alternatief voor de Nobelprijs zeg maar. In het verleden wonnen al belangrijke architecten als Frank Gehry, Oscar Niemeyer,Tadao Ando, Renzo Piano, Zaha Hadid of  Rem Koolhaas.  Nu is voor de allereerste keer een architect uit Afrika bekroond. 

Diébédo Francis Kéré (57) verdeelt zijn tijd tussen zijn geboorteland Burkina Faso en Duitsland. Hij ontwerpt vooral openbare gebouwen, zoals scholen of ziekenhuizen. Zijn werk is te zien in verschillende Afrikaanse landen, zoals Benin, Burkina Faso, Mali, Togo, Kenia en Mozambique. In Europa en de Verenigde Staten ontwierp hij ook enkele paviljoenen en installaties.

Sociaal rechtvaardig en slim gebruik van lokale materialen

De jury prijst zijn “engagement voor sociale rechtvaardigheid en zijn slimme gebruik van lokale materialen.”  Architectuurcriticus Koen Van Synghel noemt Diébédo Francis Kéré op Klara ook een "activist, een geboren opvoeder die architectuur beschouwt als een gemeenschapsvormend element." Afrika is het continent met een traditie van natuurlijk, duurzaam bouwen, stelt Van Synghel. De laureaat van de Pritzkerprijs blaast die traditie nieuw leven in en dat kan ook inspirerend zijn voor anderen. 

Het is niet omdat je arm bent dat je niet moet proberen om kwaliteitsvol te werken

"Het is niet omdat je rijk bent dat je materiaal moet verspillen. En het is niet omdat je arm bent dat je niet moet proberen om kwaliteit af te leveren,” zegt Kéré zelf.  “Iedereen verdient kwaliteit, luxe en comfort. We zijn verbonden met elkaar en we zijn allemaal bezorgd over klimaat, democratie en armoede.

Een opvallend ontwerp van Kéré is een lagere school in zijn eigen geboortedorp Gando in Burkina Faso, waar hij ook andere projecten heeft uitgevoerd. “Gebouwd voor een essentiële behoefte en bedoeld om de sociale ongelijkheid te corrigeren,” stipt de Pritzker-jury aan. Bij de school hebben zich intussen ook woongelegenheden voor de leraars gevoegd en ook een bibliotheek. Sobere gebouwen in warme kleuren, die opgaan in het Afrikaanse landschap.

Meest gelezen