Van zingend BV-koppel tot gulle dokwerkers: dit waren de opvallendste momenten van Oekraïne 12-12

© Oekraïne 12-12

Om steun te bieden aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, slaan de grootste radiozenders de handen in elkaar voor de solidariteitsactie Oekraïne 12-12. ’s Avonds was er dan ook nog een live tv-show die op meerdere zenders werd uitgezonden. De actie heeft uiteindelijk 17,7 miljoen opgebracht. Wij lijsten hier een aantal opvallende momenten van de show op.

nnm, jvh

LEES OOK. Hier gaan de giften aan Oekraïne 12-12 naartoe

22.30 - Meer dan 17,7 miljoen euro ingezameld

De inzamelactie voor Oekraïne 12-12 heeft donderdag in totaal 17.778.315 euro opgebracht. Dat na een hele dag radio maken op Radio 2, MNM, Studio Brussel, Qmusic, Joe en Nostalgie en een tv-show op Eén, VTM en Play4.

22:05 - Meer dan 15 miljoen ingezameld

James Cooke maakt nog eens een tussenstand bekend. Momenteel staat de teller op 15.145.763 euro.

21:40 - Bellende BV’s zamelen meer dan 230.000 euro in op een uur tijd

Het callcenter van de BV’s die tijdens de show Oekraïne 1212 oproepen beantwoorden van mensen die willen doneren aan de actie, hebben op ongeveer een uur tijd meer dan 230.000 euro ingezameld. Kamal Kharmach, die fungeert als boekhouder vanavond, gaf Danira al een tussenstand. “We zijn ongeveer een uur bezig met ons callcenter en hebben nu 236.679,9 euro ingezameld.” Bellen kan nog naar 0800-51212.

21:00 - Meer dan 11 miljoen euro ingezameld

11.224.138 euro. Dat werd er tot nu toe al ingezameld voor Oekraïne 1212. Dat maakten Astrid Philips (Nostalgie), Peter Van de Veire (MNM) en Dorothee Dauwe (Qmusic) bekend.

20:40 - Tv-show Oekraïne 1212 van start

Op Eén, VTM en Play4 is de tv-show Oekraïne 1212 van start gegaan. Die show wordt gepresenteerd door Danira Boukhriss, James Cooke en Koen Wauters. Tijdens het programma kan er nog steeds gedoneerd worden. Tijdens de show kan je ook bellen naar 0800 - 51212 om te doneren. Aan de telefoons zitten tal van BV’s waaronder Kobe Ilsen, Thomas Vanderveken, Sven Pichal, Andy Peelman, Kamal Kharmach, Kristel Verbeke, Pedro Elias, Freek Braeckman, Jonas Van Geel, Jelle De Beule, Julie Van den Steen, Gers Pardoel en de meisjes van K3.

20:15 - Ex-profvoetballer Jelle Van Damme veilt truitje

Ex-profvoetballer Jelle Van Damme wil ook zijn steentje bijdragen aan Oekraïne 1212. Hij biedt daarom een truitje van hem aan van zijn tijd bij LA Galaxy. “Dat is het minste wat ik kan doen”, zei hij. Daarop vroeg presentatrice Ann Van Elsen of het gewassen is of niet? “Ja, dat is het”, reageerde Van Damme. “En ik kom het persoonlijk afgeven”, voegde hij daaraan toe. Luisteraars kunnen bieden door een sms’je te sturen naar 1212. Tegen 20.45 werd het truitje geveild aan een luisteraar voor 237 euro.

19:13 - Bruno Beeckman, oorlogsjournalist, is net terug uit Kiev

Bruno Beeckman, een van de laatste Belgische oorlogsjournalisten in Oekraïne. Hij zat drie weken in Kiev en is net terug in België. “De vermoeidheid is heel aanwezig. Maar ik ben blij om terug te zijn.” Zegt Beeckman. ”Tijdens mijn treinreis naar de grens met Slowakije, een rit van 850km die achttien uur duurde, stopte we 24 keer. Bij elke halte kwamen nieuwe vluchtelingen aan boord met miserabele verhalen. Soms moesten ze zelfs niet zeggen maar zag je gewoon de zwartheid in de ogen. Soms blijf je achter zonder woorden. Ik was een van de weinige mannen aan boord dus ik heb mij nuttig proberen te maken met thee en koffie rond te brengen. De Oekraïners vinden de solidariteit van de gewone mensen hier hartverwarmend. Deze strijd is niet enkel voor Oekraïne maar voor ons allemaal.”

18:19 - Joost Zweegers van Novastar brengt nieuw nummer en klassiekers

Where did we go wrong? Geen vraag meer toepasselijk nu. En bij die vraag hoort Joost Zweegers van Novastar, die ook langskwam op de Groenplaats. “Ik kom jullie allemaal steunen en vragen om te doneren en om de geweldige organisatie te bedanken”, zegt Zweegers. “We moeten ons best doen om zo veel mogelijk vluchtelingen op te vangen. De vluchtelingenstroom is schrijnend en moet zo snel mogelijk stoppen.” Hij brengt zijn nieuwe nummer Your world en zal eindigen met een klassieker.

(Lees verder onder de video)

“Imagine all the people, livin’ life in peace”, Joost Zweegers van Novastar zong de gevleugelde woorden van John Lennon op de Groenplaats

17:45 - Helmut Lotti stelt huis in Durbuy open voor Oekraïense vluchtelingen

Momenteel verblijft er nog niemand bij de zanger. “Ik heb vanmiddag de burgemeester gesproken om te vragen hoe het zat”, zegt Helmut Lotti. “Er zijn veel mensen onderweg en ik kreeg ook een schrijnend verhaal te horen over weeskinderen. Daar moeten hele weeshuizen overgeplaatst worden, dus dat wordt nog een probleem.” Lotti weet nog niet wie er bij hem terecht gaat komen, maar er staat alvast een verdieping en twee slaapkamers klaar. “Het zou natuurlijk wel leuk zijn moesten het muzikale mensen zijn.”

(Lees verder onder de foto)

Helmut Lotti trekt zich de oorlog in Oekraïne hard aan: “Er zijn veel mensen onderweg en ik kreeg ook een schrijnend verhaal te horen over weeskinderen.”  

17:27 - Minister van Media Benjamin Dalle: “Vandaag 4 miljoen Vlamingen bereikt”

Minister van Media Benjamin Dalle mocht natuurlijk niet ontbreken op de dag dat alle Vlaamse mediahuizen de handen in elkaar slaan. “Met het bundelen van de zes radiostations bereiken jullie vier miljoen Vlamingen”, liet hij weten. “Het is hartverwarmend om te zien hoe solidair iedereen is. We zitten vandaag natuurlijk met een ongeziene crisis in Oekraïne, in Europa, op 1.500 kilometer van onze eigen grens. Tweehonderdduizend Oekraïners die waarschijnlijk naar ons land komen. Je merkt het ook dat iedereen ermee bezig is. Sommigen zijn er ook bang van, maar het is vooral heel hartverwarmend om te zien hoe iedereen zijn steentje bijdraagt.” Dalle geeft ook mee dat het belangrijk is om te kijken naar de bron van de info die je bekijkt. “Geloof niet zomaar alles dat op sociale media staat.”

De jeugdsector zat gisteren ook samen met de minister om te zien wat zij konden doen: “Zij zijn specialist in het verzorgen van vrije tijd voor kinderen en jongeren. En zeker voor kinderen die met trauma’s zitten, die hun land hebben moeten verlaten, met oorlog zijn geconfronteerd. Voor die jongeren is vrijetijdsbesteding heel belangrijk.”

(Lees verder onder de video)

17:14 - Groenplaats staat vol voor Nederlandse MEAU

MEAU brak dit jaar door met het nummer Dat heb jij gedaan. Vandaag staat de Groenplaats op zijn volst in afwachting van haar optreden. “Het is bizar, dat had ik niet verwacht“, zegt ze daarover. “Het is heel dubbel. Aan de ene kant ben ik blij dat ik voor zo’n publiek mag staan, aan de andere kant is de reden natuurlijk echt vreselijk. Ik denk dat het belangrijk is dat zo veel mogelijk artiesten hun steentje bijdragen en dat er zo veel mogelijk geld wordt opgehaald.” Voor de gelegenheid zong ze Als jij maar bij me bent en Dat heb jij gedaan.

(Lees verder onder de video)

16:09 - Bart Peeters geeft optreden: “Ik ken meer Oekraïners dan je denkt”

“Want zotten die de wereld bombarderen zonder reden, wat is er mis met menselijkheid en vrede?”, klinkt het uit de mond van Bart Peeters. Zijn nieuwe nummer Je nam je jas kreeg vandaag uitzonderlijk een ander intro. “Het is echt moeilijk om naar het nieuws te kijken, maar ik doe het elke dag. Ik ken meer Oekraïners dan je denkt, Ruslana (zangeres en Songfestivalwinnares, red.) bijvoorbeeld.” Samen met zijn vrouw gaat hij ook een gezin opvangen uit Oekraïne.

(Lees verder onder de foto)

Bart Peeters: “Ik ken meer Oekraïners dan je denkj.”  

15:43 - Student Yaremma is sinds de oorlog fulltime vrijwilliger

Yaremma Vengrynovych heeft Oekraïense roots, maar werd geboren in België. Hij studeert nog, maar sinds de oorlog is hij fulltime vrijwilliger. “Mijn studies lijden daar wel onder, maar momenteel is er maar één ding dat telt. Ik heb ook nog veel familie daar.” Hij richtte intussen twee acties op. “Enerzijds heb ik een actie met SOS kinderdorpen België. Zij dienen noodhulp toe in Oekraïne en zijn daar al jaren actief. Nu zamelen zij geld in. Anderzijds is er een actie met de Oekraïense scouts. We zijn medische en humanitaire hulpmiddelen gaan verzamelen. Het begon met een paar dozen, maar ondertussen hebben wij meer dan 65 ton aan – hoofdzakelijk medisch – materiaal naar Oekraïne verstuurd.”

(Lees verder onder de video)

15:13 - Dominique Ceuppens van Unicef legt uit wat zij met hun deel van het geld gaan doen

“De centen gaan gebruikt worden om geneesmiddelen tot bij de bevolking te brengen, om eerst hulp te bieden aan kinderen, en om materiaal voor verloskundigen en kraamverzorgsters te voorzien”, zegt Domnique Ceuppens van Unicef. “Bijvoorbeeld ademhalingsapparatuur voor pasgeboren baby’s. Daarnaast is het ook belangrijk dat kinderen kunnen ontspannen, aangezien ze zich bevinden in een traumatiserende situatie. Daarom zorgen wij ook voor leermateriaal. Als laatste voorzien wij opvang voor kinderen en jongeren die alleen zijn. Zij kunnen terecht in onze tentenkampen, waar ze geholpen en geregistreerd worden.”

14:36 - K3 komt naar de studio en brengt een gloednieuwe single mee: ‘Nooit meer oorlog’

“Wij hebben met het K3-team samengezeten. Tekstschrijver Alain Vande Putte zei: Ik heb een nummer liggen, zullen we daar iets mee doen? Iedereen stond erachter”, zegt Hanne. “Je zou denken: Het gaat over oorlog, dat wordt een triest nummer, maar eigenlijk is het gewoon een K3-nummer zoals alle andere. We hebben in het verleden nog thema’s aangebracht op een toffe manier. We hopen dat het hoop en moed geeft aan mensen en voor kinderen helpt om emoties te plaatsen en de dialoog te openen naar volwassen toe.” De clip werd gisteren opgenomen en komt vandaag uit. De hele opbrengst van het nummer gaat integraal naar Oekraïne 12-12.

(Lees verder onder de video)

LEES OOK. K3 lost nieuw nummer voor Oekraïne 12-12: “Nooit meer oorlog”

14:22 - “Ik ween voor de mensen van Oekraïne”

Anastasia, Darina en Lara uit Oekraïne werken bij eetcafé ‘T Klokske op de Groenplaats en hingen er twee vlaggen op van hun thuisland. Lara getuigt bij Astrid Philips van Nostalgie. “Ik ween voor de mensen van Oekraïne. Mijn ouders zijn daar, mijn familie is daar, dat is echt gevaarlijk. Ik hoor ze vaak. Ze wonen in Soemy. Er zijn tanken en bommen, ze zitten altijd in de schuilkelder.” Sinds de dames de vlaggen ophingen, krijgen ze heel wat reactie. “Mensen vragen wat ze kunnen doen om te helpen. Bedankt aan iedereen.”

(Lees verder onder de foto)

Lara werkt in een eetcafé op de Groenplaats en komt uit Oekraïne. “Mijn familie zit nog in Soemy. Er zijn tanken en bommen.” 

13:27 - Aster Nzeymana en Lize Feryn krijgen Groenplaats stil met ‘City of stars’ van ‘La la land’

De robotjes waren niet voorbereid op het publiek. “Ik dacht dat het in de studio ging zijn”, zegt Lize. Wij zijn geen zangers, maar voor het goede doel gaan deze schoenmakers wat verder weg van hun leest.”

(Lees verder onder de video)

13:14 - Een deel van de donaties gaat naar het Rode Kruis

Marijke Peys kwam langs in Antwerpen. Zij is van Restoring Family Links, een speciale afdeling van het Rode Kruis dat geliefden die elkaar verloren zijn door oorlog of natuurrampen weer herenigt: “Via een wereldwijd netwerk van collega’s gaan wij op zoek naar vermiste familieleden. Wij hopen zo een antwoord te geven op de vraag: Wat is er met mijn geliefde gebeurd?” VRT Nieuwsanker Aster Nzeymana, die zo meteen langskomt , vond zijn papa terug met de organisatie.

(Lees verder onder de video)

12:40 - Philippe Henon, woordvoerder van Oekraïne 12-12, legt uit waarom het zo belangrijk is om te doneren en de tussenstand mee te delen

“We moeten levens redden. In de eerste plaats is het geld voor noodhulp, in de tweede plaats om de Oekraïners zo snel mogelijk weer een normaal leven te laten opbouwen. De noden zijn enorm groot. We moeten zo veel mogelijk inzamelen en solidair zijn. Wij hebben de actie amper twee weken geleden opgestart en hadden geen idee hoe het ging evolueren. De solidariteit is enorm, dat doet wat.”

Ondertussen zijn we halfweg en is er al 8 miljoen euro ingezameld.

(Lees verder onder de video)

12:30 - Hoeveel werd er ondertussen gedoneerd?

Na zes uur solidariteitsradio van onze Vlaamse zenders werd er maar liefst 8,8 miljoen euro ingezameld!

12:29 - Leerlingen van Sint Lucas komen langs in de studio met zelfgemaakte affiches

De affiches zijn ten voordele van Oekraïne 12-12. Ze werden gemaakt door leerling Sofia die van Oekraïense afkomst is. “Het is niet te doen wat er gebeurd, dat doet heel veel pijn”,zegt ze. “Ik heb nog familie in Kiev, sommigen zijn op weg naar de grens, maar ze zijn nog daar. We hebben nog contact, ik vraag hen of alles oké is. Ze willen Oekraïne niet verlaten, want hun hele leven is daar en dat wordt nu weggestript van hun.” De blauw-gele affiches zijn te koop op de Groenplaats.

(Lees verder onder de foto)

Sofia van Sint Lucas. De leerlingen maakten zelf affiches. 

12:13 - Camille Dhont laat haar stem horen met ‘Diamant’

“Mijn choreografe heeft familie in Oekraïne, haar oma, en is die moeten gaan halen”, zegt de zangeres. “Dat komt wel dichtbij dan. En Maksim (Stojanac, red.) van #LikeMe komt ook uit Oekraïne. Ik vind het belangrijk dat mensen dingen kunnen verwerken door naar muziek te luisteren. Tegen jongeren die nu luisteren, zou ik zeggen: Hou vol.”

(Lees verder onder de video)

11:39 - Emma Meeseman van de Belgian Cats vertrok in maart uit Rusland en belde met radiopresentatrices Fien Germijns en Anke Buckinx

“Er was vooral ongerustheid vanuit het buitenland. Ik kreeg altijd maar berichten van mijn familie van: Kom naar huis. Op het einde kreeg ik ook van een Amerikaanse ploegmaat een bericht van de ambassade. We wisten gewoon niet wat er de volgende dag ging gebeuren.”

11:19 Jaap Resema en Pommelien Thys brengen ‘Mijn kleine presidentje’ live op de Groenplaats

Resema schreef het nummer voor zijn zoontje, omdat die heel veel vragen stelde over de oorlog “Bijna 6 jaar is hij nu, en hij vraagt mij: Papa, wat is oorlog?Waarom doen mensen elkaar pijn? Zijn oplossingen zijn altijd heel lief waardoor ik denk van, ach, zou de wereld maar door jou ogen kijken. Hij is mijn klein presidentje.” Het lied is een duet met Pommelien Thys, die vanavond ook te zien zal zijn in de liveshow samen met haar vrienden van #LikeMe.

(Lees verder onder de video)

10:40 - Dokwerkers doneren 50.000 euro en twee ambulances

Negen dokwerkers uit de haven van Antwerpen kwamen langs in de studio om een cheque te doneren van maar liefst 50.000 euro. Ze bieden ook twee ambulances aan die naar Oekraïne kunnen. “Er werken zeker 10.000 mensen in de haven van Antwerpen, en elke havenarbeider is sowieso solidair met alle havens over de hele wereld”, zegt havenarbeider Lars. Ze hebben het er vaak over op het werk, zegt Marco. “Iedereen is verbolgen dat dit kan gebeuren in deze tijd. Het is waanzin.” Ze hebben ook bijna dagelijks contact met collega’s in Oekraïne. “Vooral met mensen van de vakbond in Odessa. Met Marioepol hebben we geen contact meer. Die stad is volledig afgesneden. Die hebben geen water, geen eten, kunnen de stad niet ontvluchten. Dat is schrijnend.”

(Lees verder onder de foto)

De Antwerpse havenarbeiders doneren een grote som. 

10:35 - “We zijn hier samen om een kakreden”

Radiopresentatrice Fien Germijns: “Het is heel dubbel. We zijn hier samen om een kakreden. Ik had hier liever niet gestaan. Maar uiteindelijk vind ik het heel goed om hier te staan met al die radiozenders samen, om al die aandacht te geven en al dat geld te schenken.”

10:19 - Ook Russen in benefietactie ‘Classical music for Ukraine’

Katrijn en pianist Daan Vandewalle zetten op twee dagen tijd een grootschalige nationale benefietactie op poten, waar verschillende orkesten, festivals, internationale artiesten en grote huizen die klassiek muziek programmeren, aan meewerkten. De meerdaagse benefiet loopt van 25 tot 29 maart en het doel is om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor Oekraïne 12-12.“Het idee kwam vanuit solidariteit voor Oekraïne. Wij geloven dat muziek kan verbinden”, zegt Katrijn. Tussen de buitenlandse artiesten zitten ook Russen. “Iedereen die geprogrammeerd staat, heeft zich kritisch uitgelaten tegenover de oorlog.”

(Lees verder onder de foto)

Pianist Daan Vandewalle en Katrijn zijn de initiatiefnemers. 

9:46 - Laura Tesoro zingt ingetogen versie van ‘Hold on’ op de Groenplaats

Oorspronkelijk schreef Tesoro dat nummer met een ander doel: “Maar de tekst is eigenlijk heel toepasselijk. Het is gek hoe muziek plots een andere betekenis kan krijgen.” De zangeres is onder de indruk van hoe iedereen in Vlaanderen zich inzet. “Het is waanzinnig om deel uit te maken van zo’n grote solidariteitsactie.”

(Lees verder onder de video)

09:25 - Mathias Rogtus uit Willebroek gaat met de fiets naar Polen om vluchtelingen te helpen

Mathias Rogtus uit Willebroek is een week geleden vertrokken en zou binnen een week aankomen in Krakau.“Ondertussen 500 kilometer gereden en de benen zijn nog sterk”, liet hij al weten. Hij vertrok met de fiets om geld in te zamelen, het onder de aandacht te brengen en voor de gezondheid. “De sponsoring loopt goed, heel veel mensen zijn geëngageerd. Ook veel bedrijven sponsoren.” Die donaties zal hij gebruiken om spullen te kopen voor Oekraïense vluchtelingen en mensen die nog in Oekraïne zitten. Hoewel zijn rit niet vanzelf gaat, geeft hij de moed niet op. “Elke dag technische problemen met fiets, maar dat is het avontuur: de problemen oplossen onderweg. Nog 1.000 kilometer te gaan. Het doel is duidelijk, er is niets dat ons zal stoppen.”

Voormiddag - ‘Paradijs’ van Niels Destadsbader

Niels Destadsbader kwam ook al langs. Hij nam de tijd voor selfies met het publiek en bracht het nummer Paradijs uit Liefde voor muziek. “De tekst van dat lied past perfect bij wat er nu in Oekraïne aan het gebeuren is”, zei hij.

(Lees verder onder de video)

Ochtend - “Poetin is een psychopaat”

Vanochtend kwam de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) al aan het woord. “Poetin is een psychopaat”, zei hij. “We gaan nog lang solidair moeten zijn.”

LEES OOK. Bart De Wever somber tijdens ‘Oekraïne 12-12’: “Poetin is een psychopaat, we gaan nog lang solidair moeten zijn”

Ook de stad Antwerpen vangt heel wat Oekraïense gezinnen op die naar ons land vluchtten. In Deurne, waar Bart De Wever woont, is een grote opvanglocatie ingericht. “De mensen die ik daar zag, waren allemaal in shock. Zo zag ik een moeder alleen met vijf kinderen, die nu op veldbedden moeten slapen in een woonzorgcentrum. Dat is hartverscheurend.”

09:17 - Andy Peelman over Oekraïne: “Het minste wat we kunnen doen is dat wat we nu doen”

Vanavond kan je Andy Peelman bellen tijdens de liveshow. Vanochtend op de radio bij Peter Van de Veire en Dorothee Dauwe zegt hij dat hij de huidige situatie heel dubbel vindt. “We zeggen allemaal: Dat is toch erg en dat is en dat is toch straf, maar voor de rest staan wij aan de zijlijn. Ik denk dat veel mensen zoiets hebben. Buiten westerse sancties gebeurt er niets. Ik begrijp dat wel, moesten wij militair ingrijpen, zitten wij ook met een groot probleem. Dus het minste wat we kunnen doen is dat wat we nu aan het doen zijn.”

(Lees verder onder de video)

“Moest ik mijn vrouw en kinderen en job hier niet hebben, ik was al weg”

Of hij ooit zelf zou overwegen om de wapens op te nemen als alles hier uit de hand loopt? “Moest ik mijn vrouw, kinderen en job niet hebben, was ik al weg. Ik heb ook in Georgië gezeten voor Andy op patrouille. Die Russen verplaatsen elke dag de prikkeldraad tot in mensen hun hof. Wij weten niet half hoe gelukkig we zijn hier.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen