Foto: Politie Leuven

Politie Leuven vraagt om vuilniszakken op dag van ophaling buiten te zetten na overlast door "vuilniszakkenvoetbal"

De politie van Leuven vraagt aan de inwoners van Leuven om hun vuilniszakken pas op de dag van ophaling buiten te zetten. Die oproep komt er na herhaaldelijke gevallen van "vuilniszakkenvoetbal". De oproep van de politie krijgt heel wat kritiek op sociale media. Veel mensen vinden dat niet de inwoners, maar de daders van de overlast aangepakt moeten worden.

Een oproep van de politie van Leuven om vuilniszakken pas op de dag van ophaling buiten te zetten, lokt veel kritiek uit op sociale media. De politie deed de oproep na herhaaldelijke gevallen van overlast door "vuilniszakkenvoetbal". Veel mensen zetten hun vuilnis namelijk de avond voor ophaling buiten, en het gebeurt geregeld dat studenten na het uitgaan de vuilniszakken openscheuren of er mee voetballen, waardoor het vuilnis verspreid over de straten komt te liggen. Veel inwoners vinden dat de mensen die de overlast veroorzaken beter zouden aangepakt worden.

Foto: Politie Leuven

"Het is een schande dat mensen aan afvalvoetbal doen, daar ligt inderdaad de fout", zegt schepen van Stadsreiniging Thomas Van Oppens (Groen). "Maar het staat ook al jaren in het politiereglement dat je je afval pas buiten mag zetten op de dag van ophaling". Dat heeft volgens de schepen niet alleen met het "afvalvoetbal" te maken, maar ook met de weersomstandigheden. "Als het waait en je zet je vuilnis 's avonds al buiten, moeten de ophaaldiensten de dag nadien vaak weggewaaide vuilniszakken en karton in het midden van de straat oprapen. Dat is niet prettig werken."

Politie is elke uitgaansnacht aanwezig, maar het is niet evident om mensen op heterdaad te betrappen

Schepen Thomas Van Oppens (Groen)

Volgens de schepen is de politie elke uitgaansnacht aanwezig om een oogje in het zeil te houden. "De politie patrouilleert elke nacht, maar er kan niet op ieder moment op iedere plek een patrouille aanwezig zijn om mensen op heterdaad te betrappen. Als er een melding binnenkomt van afvalvoetbal, dan is het kwaad vaak al geschied als de politie ter plekke komt." Mensen die toch betrapt worden op vuilniszakkenvoetbal, krijgen een GAS-boete. Ze kunnen dan kiezen voor een financiële straf, of een werkstraf, waarbij ze de stadsreinigingsdiensten gaan helpen. "In de toekomst zullen we verder inzetten op handhaving en op voorkomen dat het gebeurt, mede door ervoor te zorgen dat mensen pas de dag van ophaling hun vuilniszakken buiten zetten."

Meest gelezen