Speculaas dreigt duurder te worden door oorlog in Oekraïne: "Tot 10 cent per pakje"

De oorlog in Oekraïne heeft invloed op de prijzen van Belgische speculaas en speculaaspasta. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en bevestigt producent Vermeiren uit Bornem aan Radio 2 Antwerpen. De reden is het dreigende tekort aan graan en zonnebloemolie. “Er is nog geen paniek, maar we volgen alles op de voet”, vertelt Steven Vavedin van Vermeiren.

De prijzen van speculaas kunnen nog verder stijgen door de oorlog in Oekraïne. Dat bevestigt producent Vermeiren Princeps uit Bornem aan Radio 2 Antwerpen. Door de coronacrisis stegen de prijzen van de typische Belgische koekjes ook al met 3,5%. De crisis in Oekraïne kan daar nog een schepje bovenop doen door het nijpende tekort aan tarwe en zonnebloemolie. 

Als de oorlog blijft duren, zal een pak speculaas 10 cent duurder worden

Steven Vavedin, Vermeiren Princeps

“Wij kopen onze tarwe voornamelijk in Frankrijk, maar een groot deel komt ook uit Oekraïne", vertelt commercieel directeur Steven Vavedin van speculaasfabrikant Vermeiren Princeps. "Als de boeren daar hun tarwevelden niet kunnen bewerken door de oorlog, dan zal er een tekort ontstaan. Dat zorgt er dan weer voor dat meer bedrijven hun tarwe in Frankrijk gaan aankopen. Daardoor zal de prijs de hoogte ingaan en zullen wij ook meer moeten betalen.”

Olie voor speculaaspasta

Vermeiren Princeps in Bornem produceert ook speculaaspasta, waar zonnebloemolie voor nodig is. De oorlog in Oekraïne heeft ook voor een tekort aan zonnebloemolie gezorgd. “Momenteel hebben we nog voldoende reserves. Als er een tekort blijft, zullen we moeten overschakelen op palmolie. Er heerst nog geen paniek, maar we volgen wel alles op de voet”, zegt Vavedin.

"Tot 10 cent duurder"

Zal Vermeiren die hogere kosten ook doorrekenen aan de consument? Worden speculaas en speculaaspasta ook voor ons duurder? “Dat zal afhangen van hoe lang de oorlog nog gaat duren. Momenteel proberen we er zo veel mogelijk op te anticiperen. Maar als het op je afkomt, is er helaas geen ontsnappen aan. Als we de prijzen verhogen voor de consument, zal het gaan over ongeveer 10 cent per doos koeken of per pot speculaaspasta.”

Meest gelezen