De Croo over uitgestelde kernuitstap: “Op een uitzonderlijk moment moet je uitzonderlijke beslissingen nemen"

De twee jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 zullen tien jaar langer openblijven. Dat besliste het kernkabinet. “Dit is de juiste keuze”, aldus premier Alexander De Croo (Open Vld). “Het verlengen van twee nucleaire centrales biedt ons zekerheid op een turbulent moment." 

  1. “Hij trok mijn bikinibroekje uit en toen viel ik flauw van de pijn”: meisje (19) eist flinke schadevergoeding na verkrachting op partyboot
    PREMIUM

    “Hij trok mijn bikini­broek­je uit en toen viel ik flauw van de pijn”: meisje (19) eist flinke schadever­goe­ding na verkrach­ting op partyboot

    Het is bijna drie jaar geleden, maar het slachtoffer, toen 17 jaar oud, lijdt nog enorm onder wat haar overkwam tijdens een vakantie op het Griekse eiland Kos. Een 20-jarige man uit Itegem nam haar mee naar het toilet, deed de deur op slot en verkrachtte haar. “Ze was dronken en kon dus nooit toestemming geven”, motiveerde haar advocaat Ine Talpe. De jongeman gaat voor de vrijspraak. “Hij heeft slechts één iets verkeerd gedaan.”
    Heist-op-den-Berg, Sint-Katelijne-Waver
  2. INTERVIEW. Filosoof Maarten Boudry: “Klimaatjongeren die ‘consuminderen’ en groeistop bepleiten, maken deel uit van het probleem”
    PREMIUM

    INTERVIEW. Filosoof Maarten Boudry: “Klimaat­jon­ge­ren die ‘consumin­de­ren’ en groeistop bepleiten, maken deel uit van het probleem”

    Economische groei is niet de bron van het klimaatprobleem, maar net de oplossing. Klimaatjongeren die ‘consuminderen’ en een groeistop bepleiten, maken deel uit van het probleem. Dat betoogt filosoof Maarten Boudry (37) in zijn boek ‘Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat (als we het hoofd koel houden)’. De oorlog in Oekraïne heeft het vooruitgangsgeloof van deze optimist een knauw gegeven, maar dat luwt het vuur niet waarmee hij het langer openhouden van de kerncentrales bepleit. “We hadden twintig jaar geleden moeten inzetten op méér kerncentrales.”