Drie Russische kosmonauten dragen uniform in kleuren Oekraïne: "Soms is geel gewoon geel"

Als Rus het Internationaal Ruimtestation (ISS) betreden in Oekraïense kleuren: het lijkt gewaagd. Er zijn drie nieuwe Russische bemanningsleden aangekomen, en opvallend, ze droegen een knalgeel pak met blauwe accenten. Al is het niet duidelijk of het een verwijzing is naar de Oekraïense vlag. Ondertussen werd een gemeenschappelijke missie naar Mars met de Russen door het ESA (Europese ruimtevaartagentschap) afgeblazen.

Vrijdagavond arriveerden drie Russische ruimtevaarders in het ISS (International Space Station). Zoals gewoonlijk wordt de bemanning daar af en toe afgewisseld met ruimtevaarders van verschillende nationaliteiten, op dit moment ook vier Amerikanen. 

Bekijk de aankomst van de kosmonauten in het internationaal ruimtestation:

Videospeler inladen...

Maar ditmaal gebeurde er iets opvallends: toen ze het ISS betraden, droegen de kosmonauten een geel uniform met blauwe accenten, de kleuren van de Oekraïense vlag. En dat terwijl commandant Oleg Artemjev vlak daarvoor nog in een blauw pak te zien was, de vaste outfit van de Russische bemanning. De Sojoez-raket waarin ze vlogen, draagt toevallig de naam van de Oekraïense raketbouwer Sergej Koroljev.

Soms is geel gewoon geel. Wie denkt dat we oud-studenten gaan verbieden de kleur van hun alma mater te dragen, vergist zich diep.

Dmitry Rogozin, Algemeen Directeur Roskosmos

Toen de commandant kort daarna met Russisch ruimtevaartliefhebber Katja Pavloesjsjenko belde, vroeg ze hem ernaar. Zijn reactie: “Het was onze beurt om een kleur te kiezen, maar we hadden veel geel materiaal verzameld, dus we moesten het gebruiken”. En zulke ruimtepakken worden inderdaad maanden op voorhand op maat gemaakt, zegt ruimtejournalist Eric Berger daarover. Bovendien draagt de universiteit in Moskou waar de kosmonauten opgeleid werden ook de kleuren geel en blauw. Dat is wat Roskosmos zelf naar buiten brengt. "Soms is geel gewoon geel", schrijft Algemeen Directeur Dmitri Rogozin op twitter. "Als bandera-geeks [...] denken dat we oud-studenten gaan verbieden de kleuren van hun alma mater te dragen, vergissen ze zich diep".

Het is niet de eerste keer dat er geel gedragen wordt. Er circuleert daarrond nog één alternatieve verklaring: het was gisteren de achtste verjaardag van de annexatie van de Krim. Vlak daarna zou dezelfde commandant ook al deze kleuren gedragen hebben tijdens een ISS-missie. Het omgekeerde van een statement tégen de oorlog dus.

Internationale ruimtevaart valt uiteen

De top van Roskosmos, het Russische ruimtevaartagentschap, zal in ieder geval niet blij zijn met de gebeurtenis. Directeur Dmitri Rogozin steunt de Russische invasie in Oekraïne expliciet, met alle gevolgen vandien. Waar Roskosmos en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA normaal gezien gezamenlijke projecten uitvoeren - een van de weinige vlakken waarop de twee landen nog samenwerken - komen die nu in het gedrang. 

En ook de samenwerking met Europa hangt aan een zijden draadje. De timing is in die zin opvallend: Roskosmos kondigde zopas nog aan dat ze een eigen missie naar Mars beginnen, nadat Europees ruimtevaartagentschap ESA een gezamenlijke missie heeft afgeblazen. De ExoMars zou normaal gezien in september vertrekken vanop een Russische lanceerbasis in Kazachstan, met een Russische raket. 

Een beslissing over uniformen wordt niet door de top genomen, en dus is het niet duidelijk of de kosmonauten vanuit het neutrale ISS toch een boodschap de wereld in wilden sturen. Katya Pavlushchenko twijfelt er in ieder geval niet aan dat er iemand zal moeten boeten.

Meest gelezen