Hoe kan je honderden euro's besparen zonder het echt te voelen? 10 eenvoudige tips van "De Inspecteur"

Energieprijzen die historisch hoog staan, je winkelmandje dat almaar duurder wordt: het is voor doorsnee mensen als jij en ik puzzelen om hier en daar nog wat te besparen op de uitgaven. "De Inspecteur" op Radio 2 maakte de oefening en verzamelde zo 10 tips waarmee je tot honderden euro's per jaar kan besparen.

In dit filmpje geeft De Inspecteur alvast enkele tips.

Videospeler inladen...

1. Rijd trager, dan raak je verder

Tom Vandewalle rijdt trager op de snelweg en bespaart tot 200 euro per maand. "Ik rijd elke dag 100 kilometer om van en naar het werk te raken. Sinds drie maanden rijd ik nog maar 90 kilometer per uur en daar bespaar ik ongeveer 200 euro per maand mee", zo vertelt hij.

VRT-verkeersanker Hajo Beeckman schrikt er niet van. "Wie 100 rijdt, bespaart 5 tot 15 procent brandstof. In sommige gevallen kan dat zelfs oplopen tot 25 procent."

PCR

"Zelfs vertragen tot 110 kilometer per uur heeft al een effect", zo zegt hij. "Uit berekeningen van het Europees Milieuagentschap blijkt dat als je 110 kilometer per uur rijdt, je tot 12 procent diesel kan besparen, en zelfs tot 18 procent benzine. Er is wel één voorwaarde: je moet ook naast de snelweg een goede rijstijl hebben."

2. Kijk kritisch naar je verzekeringen

De Belg heeft gemiddeld minstens zeven verzekeringen.  En op zich is het goed om je in te dekken tegen risico's. "Maar veel Belgen zijn te hard verzekerd", vertelt financieel expert bij VRT NWS Steven Rombaut.

"Je moet je niet zomaar voor alles verzekeren. Vraag je af of het nut heeft om het goed te laten verzekeren. Betaal je geen te hoge premie voor iets wat weinig restwaarde heeft als het stuk zou gaan?"

Steven Rombaut geeft ook deze 7 tips voor een aangepaste verzekering:

  • Autoverzekering: rijd je weinig kilometers, zoek dan een kilometerverzekering.
  • Autoverzekering: een omnium is na 2 à 4 jaar zinloos, afhankelijk van het type auto.
  • Brandverzekering: veel mensen verlengen hun polis jaar na jaar zonder na te denken.
  • Reisbijstandsverzekering: vraag je af hoe vaak je reist en kies op basis daarvan je premie.
  • Hospitalisatieverzekering: soms kan je een franchise betalen in ruil voor een lagere premie.
  • Hospitalisatieverzekering: vraag je bewust af of je extra wil betalen voor een eenpersoonskamer
  • Je kan verzekeringen met elkaar vergelijken. “De vergelijkers zijn commerciële initiatieven, maar je krijgt zo wel een zicht op het aanbod”, zegt Rombaut. “Denk aan websites als ‘verzekeringen.be’ en ‘spaargids.be’. De meeste verzekeraars zijn daarop aangesloten.”

3. Zet verwarming een uur later op, een uur vroeger af

Je kunt daar veel geld mee besparen. Tot 325 euro op je jaarlijkse energiefactuur. De verwarming staat gemiddeld 8 uur per dag aan. Dat is veel. Je kan ingrijpen door je verwarming later op te zetten en vroeger af te zetten. Dat uur verschil zal je nauwelijks merken, maar je bespaart er dus wel veel geld mee. Het is ook een goed idee om je thermostaat juist in te stellen. Hoe je dat doet, lees je hier.

JONPARKERLEE

4. Gebruik je droogkast zo weinig mogelijk

De droogkast is één van de meest energieverslindende toestellen in je huis. Je kunt er dus voor kiezen om dat ding niet te gebruiken en gewoon een droogrekje aan te schaffen. Volgens de meest recente cijfers van de CREG, de federale energiewaakhond kan je tot 125 euro per jaar besparen als je de droogkast niet of nauwelijks gebruikt.

5. Kijk naar je telefoonkosten

Er is een officiële vergelijkingswebsite voor telecom: bestetarief.be. Dat is een initiatief van de regulator BIPT, het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie. Er zijn ook commerciële initiatieven zoals mijntelco.be en aanbieders.be.

Als je telecom met elkaar wil vergelijken, moet je kijken wat je wil. Wil je alleen een telefoonabonnement of wil je ook andere telecomdiensten zoals internet, een vaste lijn en eventueel ook digitale tv. Je kan ingeven wat je budget is en op basis daarvan doet de module voorstellen.

6. Probeer de speelgoedbibliotheek

Je kunt speelgoed huren in plaats van het te kopen. "De Inspecteur" krijgt die tip van luisteraar Marlies. "Voor de verjaardag van mijn oudste zoon heb ik Lego gehuurd. Hij speelt graag met Lego Technic, maar als je dat nieuw moet aankopen, is het superduur. Ik huur de set voor drie weken en dan is het wel betaalbaar."

En het is volgens haar een succes. "Mijn zoon beleeft er nu veel plezier aan. Als hij klaar is, brengen we het terug. Ik ben er zeker van dat zo'n set in andere huishoudens stof vergaart eens het in elkaar is gezet." 

Je vindt ook veel speelgoed in tweedehandswinkels en via tweedehandswebsites. Er wordt ook veel weggegeven in groepen op sociale media. Het loont de moeite om daar lid van te worden.

7. Koop slim in de supermarkt

Onze winkelkar is duurder geworden. Dat blijkt ook uit de winkelkar-test van De Inspecteur. Half december 2021 vult presentator Sven Pichal een kar met 75 verschillende producten uit drie verschillende supermarkten. Half maart 2022 doet hij dat opnieuw. "Alle producten samen zijn iets duurder. Vooral A-merken, boter, pasta en brood kosten meer. Al is de stijging niet in elke supermarkt even groot." 

HANS PUT

De Inspecteur geeft deze 5 tips om slimmer te winkelen: 

  • Vermijd de bekende merken, die zijn doorgaans duurder.
  • Koop verse producten, verwerkte dingen zijn vaak duurder.
  • Gebruik een boodschappenlijstje en houd je daaraan.
  • Kook met een weekmenu, maar koop voor 3 à 4 maaltijden. Voor de andere maaltijden gebruik je restjes.
  • Koop was-, poets- en verzorgingsproducten alleen in promotie. Die dingen staan zo vaak in promo dat je een slechte zaak doet als je de volle pot betaalt. 

8. Controleer elke maand de stand van je watermeter

Het is een kleine moeite, maar het kan een wereld van verschil maken. De Inspecteur krijgt maandelijks meldingen over extreem dure waterfacturen. Mensen mailen dat ze duizenden euro's moeten betalen voor water en ze weten niet waar het grote verbruik vandaan komt. De watermaatschappij komt niet tussenbeide, behalve als er sprake is van een verborgen lek.

foto Peter Hilz (C)

9. Schrap abonnementen die je niet gebruikt

Spotify, Netflix, Streamz, Apple Music, Disney+, Play More. Het kost meer dan je denkt. "Streamingdienst Netflix kost de helft meer sinds zijn lancering in België", vertelt financieel expert Steven Rombaut. "Elke maand betaal je 4,50 euro meer dan acht jaar geleden. In 2014 kostte Netflix 8,99 euro per maand om te kijken in HD. Vandaag is dat 13,49 euro." De kans is groot dat je binnenkort nog meer betaalt want Netflix wil mensen die een account delen maar niet samenwonen, meer laten betalen. 

Kijk kritisch naar al je abonnementen. Vraag je bewust af of je het genoeg gebruikt voor wat het kost. Wil je meer betalen in ruil voor geen reclame, of kan je die reclame wel hebben? Dat geldt voor streamingdiensten, maar vergeet ook niet te kijken naar je fitnessabonnement, kranten- en tijdschriftabonnement, ...

Zet een abonnement tijdelijk stop als je het niet gebruikt. Betaal je voor een streamingdienst voor één bepaalde serie, zet het abonnement stop totdat het nieuwe seizoen online komt. Heb je misschien een extra zenderpakket voor een volledig jaar, terwijl je er maar een bepaalde periode gebruik van maakt? Sport je alleen binnen in de winter, informeer of je een aangepaste seizoensformule kan nemen.

10. Gebruik je kachel juist

Als je verwarmt met een kachel, doe dat dan op de juiste manier:  

  • Pas de kachel aan aan de ruimte die hij moet verwarmen.
  • Informeer bij de producent over het juiste type en vermogen.
  • Gebruik de brandstof die de fabrikant voorziet.
  • Zet de luchttoevoer niet altijd volledig open.
  • Leg het meest brandbare materiaal bovenaan bij het aanmaken.
  • Verbrand geen behandeld hout of samengesteld hout (bv. triplex en vezelplaat) in de houtkachel.
  • Kijk naar de kleur van de rook uit je schoorsteen: grijze of zwarte rook duidt op slechte verbranding.

Meest gelezen