Wim Lybaert geeft vijf tips om te starten met een moestuin: "Het is verbazingwekkend hoeveel je kan kweken op een klein lapje grond”
HLN ShopDe lente is in het land! Tijd om die terrasdeur weer open te zwaaien en de chaos die je na herfst en winter buiten aantreft onder handen te nemen. Wil je dit jaar beginnen met een moestuin maar weet je niet goed hoe? HLN Shop ging te rade bij expert inzake Wim Lybaert en oogstte vijf cruciale tips.
De gekende televisiemaker en plantenkenner bracht zopas een vierde boek uit: ‘In de moestuin met Wim Lybaert’. Met deze nieuwe publicatie staat Lybaert zowel gevorderden als beginners bij met een hoop praktische tips. Hij voorziet een uitgebreide handleiding bij meer dan 50 groentesoorten en besteedt eveneens aandacht aan het telen van kruiden en fruit. Wim Lybaert vergelijkt het onderhouden van een moestuin met het zorgen voor een kat of een hond. “Een huisdier moet je eten en drinken geven, en natuurlijk ook aandacht. Met een moestuin is dat niet anders”, klinkt het. “Planten hebben water, meststoffen én aandacht nodig. Vergeet je je moestuin te begieten, komt dat net als met een huisdier dat je verwaarloost, niet goed. Regelmaat is erg belangrijk”. Met onderstaande raad maak je alvast een goede start.
10 praktische moestuinvaardigheden leren? Bekijk het boek ‘In de moestuin’ nu in de HLN Shop
Ik heb ooit groenten gekweekt op een dakterras en dat ging echt goed, want het beton absorbeert overdag de warmte en geeft die ‘s nachts terug af.
1. Zorg voor voldoende zon
“Om te beginnen is de plaats van je moestuin enorm belangrijk. Groenten kweken in de schaduw zal echt niet lukken; de meeste eetbare planten houden van zonlicht en warmte. Ik zie soms mensen een moestuin aanleggen op een strookje grond tussen de garageboxen of op een naar het noorden gericht terras. Maar zonder voldoende zon zal je zwakke planten krijgen. Om de planten goed te laten groeien, moet je toch rekenen op een minimum van 7 à 8 uren zon per dag.”
2. Begin klein
“Ik raad starters aan om niet meteen een stuk gazon van 100 vierkante meter te gaan omspitten. Aan een moestuin van die afmeting zal je veel werk hebben, dus begin liever klein om rustig te ontdekken of het moestuinieren je ligt. Start met één moestuinbak of een 5 à 10 m2 in volle grond. Het is verbazingwekkend wat je kan kweken op zo’n lapje en hoeveel eten je eruit haalt. Van een moestuin van 5 m2 kan je al snel één keer per week eten van juni tot in de herfst. Mijn eigen moestuin is ook niet groot: ongeveer 30 m2. Vroeger bewerkte ik een grond van 200 m2, daar aten we met ons gezin van vier een heel jaar van, en dan hadden we nog over. Maar met een drukke job is dat niet te combineren.
Heb je geen grond ter beschikking kan je ook perfect groenten kweken in potten. Van sla en mosterdblad tot maïs en pompoenen, zowat alles is mogelijk. Gebruik zwarte plastic potten van minstens 10 à 15 liter en denk ook aan een schaaltje voor eronder om het water op te vangen, want bij mooi weer drogen ze anders heel snel uit. Ik heb ooit groenten gekweekt op een dakterras en dat ging echt goed, want het beton absorbeert overdag de warmte en geeft die ‘s nachts terug af. In de stad is het daarom ook steeds een paar graden warmer dan op het platteland: ideaal voor planten.”
3. De juiste aarde
“Verder is het zeer belangrijk om de juiste potgrond te gebruiken. In tuincentra word je overstelpt door allerlei verschillende soorten en merken potaarde. Kies voor potgrond specifiek voor moestuin, in een andere soort grond gaan je groenten niet optimaal groeien, want de verhoudingen tussen de basisstoffen zijn dan niet ideaal voor hen. Je vindt ook aarde met meststoffen voor 150 dagen, die deze zeer traag afgeeft. Deze soort is eigenlijk perfect, ik gebruik dit zelf ook.
Kies voor groenten die je zelf wil eten. Spinazie is een zeer makkelijke groente en het voorjaar is een ideale zaaitijd, maar als je geen spinazie lust, moet je er vooral niet aan beginnen.
4. Koop (soms) jonge plantjes
“Een van de moeilijkste dingen aan groenten kweken is zaadjes doen kiemen. Wat ik nu zeg is volledig tegen mijn eigen winkel (zadenlijn), maar je bespaart je heel wat moeite door jonge plantjes te kopen in plaats van zakjes met zaden. Deze plantjes zijn natuurlijk iets duurder, maar ze bieden wel meer garantie op succes. En in tegenstelling tot 30 jaar geleden, heb je tegenwoordig een heel ruime keuze van de meest uiteenlopende soorten in de tuincentra. Zelf combineer ik beide: sommige groenten zaai ik zelf, ik denk aan wortelen, radijzen en rode biet. Maar voor andere groenten, zoals prei, knolvenkel en aubergines, geef ik de voorkeur aan jonge plantjes.”
5. Kweek wat je zelf lekker vindt
“Mijn gouden raad: opteer voor groenten die je zelf wil eten. Spinazie is bijvoorbeeld een zeer makkelijke groente en het voorjaar is een ideale zaaitijd, maar als je geen spinazie lust, moet je er vooral niet aan beginnen. Andere groenten die je nu al kan zaaien zijn radijsjes en bladgewassen zoals sla en rucola. Maar ook erwtjes en sjalotten zijn nu al mogelijk en heel geschikt voor beginners. In mijn moestuin staan momenteel al tien soorten groenten, onder meer ook aardappelen, rode biet, rucola, bloemkool, erwtjes en spinazie. Die laatste twee moet je nu zaaien en in juni oogsten. Het zijn echte voorjaarsgroenten, in de zomer hoef je het niet meer te proberen. Groenten die ik afraad aan starters zijn witloof en uiteraard asperges, het duurt drie jaar voor je daar een eerste oogst hebt. Leuk om te kweken, maar ze hebben wel extra aandacht nodig.”
Tijd om uit je winterslaap te ontwaken: Bekijk hier het volledige tuinaanbod van HLN Shop.
Lees ook:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Vermijd tot 20% rendementsverlies: zo reinig je je zonnepanelen (niet)
-
Spaargids.be
Meer spaarrente strikken? Met deze tips loop je je getrouwheidspremie niet mis
In hun strijd om nieuwe klanten te werven en onder druk van de markt, krikten de banken hun spaarrentes de laatste tijd weer regelmatig op. Resideert je spaargeld al enige tijd op dezelfde rekening, bestaat de kans dat je elders inmiddels een interessanter spaartarief hebt gespot. Is het dan slim om je centen meteen over te hevelen? Of zitten er addertjes onder het gras? Spaargids.be vertelt je wat je niet mag ontgaan. -
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
Hobbytuiniers houden hun moestuinen de komende weken maar beter goed in de gaten. Zodra de bodem begint op te warmen, het ’s nachts niet te hard afkoelt en het nu en dan blijft regenen, duiken slakken in groten getale op. Slakkenplagen zijn immers een typisch lentefenomeen. Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je het beste omgaat met slakken in de tuin. -
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
“Invloed op herstel én humeur”: dit doet comfortfood met je lichaam in tijden van stress
Je hebt er een zware, stressvolle dag op zitten, dus je trakteert jezelf op afhaalpizza of een stuk chocolade. Lang niet zo slecht als een sigaret roken of een glaasje drinken, zou je denken. Maar is dat wel zo? Britse onderzoekers namen voor het eerst de impact van eten op stress onder de loep, en kwamen tot onthutsende ontdekkingen. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
PREMIUM
Lokt alcohol meer nachtmerries uit? Prof schetst alle effecten: “Je lichaam en je brein zijn dan al te wakker”
-
PREMIUMReportage
“Ooit veilden we zelfs 200 koeien”: op pad met de schattenjagers van online veilinghuis uit ‘Alles mag weg’
-
PREMIUM
Nachtvorst in aantocht. Zo bescherm je je planten het best: “Deze gaan er bij guur weer onverbiddelijk aan”
Het mooie weer was het afgelopen weekend in het land, maar dat was helaas van korte duur. De komende dagen maken de temperaturen namelijk een serieuze dip. ‘s Nachts is er zelfs kans op grondvorst. Maar wat betekent dat voor jouw tuin? En hoe voorkom je schade aan tere scheutjes en jonge groenten? Onze tuinexperte Laurence Machiels helpt je uit de nood. “Zelfs bij lichte grondvorst kunnen je planten sterven.” -
vtwonen
Roest(vlekken) verwijderen: deze vijf oplossingen heb je gegarandeerd in huis liggen
Tuinstoelen, een onderstel van oud ijzer of landelijke accessoires: ze roesten (op termijn) allemaal. Dat kán stoer zijn, maar soms kom je die geoxideerde laag liever niet tegen. Geen zorgen: roest verwijderen is makkelijker dan je denkt, zo weet vtwonen.be. De kans is groot dat je de nodige middelen zelfs al in huis hebt liggen. -
PREMIUM
Warmt het klimaat echt veel sneller op dan verwacht?