Kunstmeststoffen worden onder meer gebruikt voor de graanteelt, die sowieso al onder druk staat door de oorlog in Oekraïne.
Volledig scherm
PREMIUM
Kunstmeststoffen worden onder meer gebruikt voor de graanteelt, die sowieso al onder druk staat door de oorlog in Oekraïne. © Photo News

Dure kunstmest bedreigt voedselbevoorrading: “Gigantisch probleem” op komst

De prijsopstoot en mogelijke schaarste van kunstmeststoffen door de oorlog in Oekraïne bedreigt de voedselbevoorrading in ons land. Daarvoor waarschuwt de landbouwsector. Als er niets verandert, dreigt “een gigantisch probleem”. Maar de klok tikt: “Zuhal Demir heeft tien dagen om iets te doen.”

119 reacties

  • Tawan Tawan

    2 jaar geleden
    Geen paniek. Er zijn betere landen. En niemand is verplicht in Europa te blijven.
  • swa joepers

    2 jaar geleden
    Wat wil je als er zoveel moet geteeld worden in serres en onze landbouwgrond zienderogen verminderd doordat er veel minder boeren zijn en Europa dat steeds strengere normen oplegd
  • Lieven tanghe

    2 jaar geleden
    Nu komt men hopelijks tot het besef dat de weelde die we kennen uitsluitend mogelijk is door ( veel te ) goedkope energie .Er worden zelfs tomaten gekweekt in Belgie in de winter bestemd voor export .
  • Matk Hendriksen

    2 jaar geleden
    Gewoon mest uit de stallen gebruiken. Ja, een kleinere oogst, maar gooiden wij al niet 30% van alles dat geproduceerd wordt weg? Einde aan de overproductie en overconsumptie. Het zou juist goed moeten zijn. Enige voorwaarde is dan wel dat wij niet alles aan het buitenland verkopen !! Eerst België en dan mogelijk wat er over is verkopen. Is er niks over, dan heeft België het goed. Andere landen moeten ook maar eens hun zaken op orde hebben. Mooie balans.
  • dirk clemeur

    2 jaar geleden
    Ooit al eens gehoord van koeienmest, of de overschotten die er elk jaar zijn waarschijnlijk weer een uitvlucht om alles duurder te maken. De consument zal hier weer de dupe van worden van de fel gestegen voedselprijzen.