Maleisië kan het volgende land zijn waar Bitcoin een wettig betaalmiddel wordt

De Maleisische viceminister van Communicatie en Multimedia, Zahidi Zainul Abidin, zei afgelopen maandag dat hij hoopt dat Bitcoin (BTC) een wettig betaalmiddel wordt in het land. Dit zou de jongere generatie Maleisiërs moeten helpen, die zeer actief is in de cryptosector. Tot nu toe is El Salvador het enige land waar de digitale valuta een wettig betaalmiddel is, maar mogelijk rekenen we daar binnenkort Maleisië bij.

Veel regeringen wereldwijd hebben nog steeds veel interesse in de adoptie van cryptocurrencies, ondanks de tegenvallende berichten uit El Salvador. Zo ook Maleisië, waar de viceminister van Communicatie en Multimedia hoopt dat de regering gehoor geeft aan zijn oproep.

Of Maleisië het beter zal doen dan El Salvador is echter maar de vraag. Vorig jaar nam de Maleisische overheid 1.069 installaties van cryptominers in beslag, waarna ze met een wals werden vernietigd. Ook heeft het land te maken met elektriciteitsdiefstal van miners, wat heeft geleid tot frequente stroomstoringen. Daarnaast beargumenteren critici in het land dat Bitcoin te volatiel is, waardoor de adoptie tegen elk verstandig economisch beleid ingaat. 

De centrale bank van Maleisië heeft nog geen officieel standpunt bekendgemaakt, maar vertelde eerder aan Bloomberg dat het overweegt om een eigen digitale valuta te introduceren. Het is dus nog niet duidelijk of het land daadwerkelijk op het punt staat BTC te adopteren.

El Salvador

In september 2021 werd Bitcoin een wettig betaalmiddel in El Salvador. Met een door de overheid gesteunde digitale portemonnee – Chivo genaamd, wat cool betekent in Salvadoraans jargon – kon iedereen in het land gebruikmaken van de digitale munt. Bedrijven waren voortaan verplicht om Bitcoin te accepteren. Nu, een half jaar later, blijkt de invoering van het betaalmiddel voor veel Salvadorianen een ramp te zijn.

President Bukele, die zichzelf de CEO van het land noemt op Twitter, lijkt de hoop nog niet verloren te hebben. Hij heeft zichzelf afgeschilderd als de eerste Bitcoin-leider ter wereld en kondigde vorig jaar zijn plannen voor het nieuwe “Bitcoin City” aan: een nieuwe stad die helemaal vanaf de grond moet worden opgebouwd en gecentreerd is op Bitcoin-mijnbouw en wordt aangedreven door een vulkaan.

(ns)

Meer