Of de huizenprijzen zullen zakken, blijft afwachten.
Volledig scherm
Of de huizenprijzen zullen zakken, blijft afwachten. © Joel Hoylaerts/Photo News

Tarieven voor woonkredieten voorbije maand plots hard gestegen

De tarieven voor woonkredieten zijn afgelopen maand hard gestegen. Voor een vaste rentevoet op 25 jaar staat de gemiddelde rente nu boven de 2 procent, het hoogste niveau in drie jaar, blijkt uit de barometer van Immotheker-Finotheker, die de tarieven van een tiental verschillende banken in ons land vergelijkt. Hogere rentetarieven betekenen dat de afbetalingscapaciteit vermindert. Of dit ook de huizenprijzen zal doen zakken, blijft afwachten.

17 reacties

  • Lieven tanghe

    2 jaar geleden
    Wat is 2 % als je 12 % registratierechten moet betalen !
  • Fonske Beys

    2 jaar geleden
    Nu nog zonder immo kopen en prijzen storten morgen in . Zij houden prijzen kunstmatig hoog .
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    Met een inflatie die naar 8% gaat is het nog altijd een groter cadeau dan voorheen van 6%. Dat betaald wordt door deze die hun gespaard bedrag voor een aankoop of voor hun pensioen zien verdampen aan 8%. Wie op krediet leeft wordt beloond en wie zijn budget goed beheert en zuinig leeft wordt afgestraft. Terwijl dat laatste juist beloond zou moeten worden omwille van de positieve impact op het milieu.
  • Jonny Van den Bruel

    2 jaar geleden
    Een hogere hypotheekrente belooft op termijn een crash in de immowereld, zoals in de jaren tachtig. Voor je juicht, daar is niemand mee gediend: noch de verkoper, noch de koper, noch de makelaar, noch de economie. Behalve... wie heel veel spaargeld heeft dat (nog steeds) niets opbrengt, maar die heeft daar (meestal!) heel hard voor gewerkt, zich veel dingen ontzegd of super zuinig geleefd. Een rentevoet van 2% is trouwens nog dik oké. In de jaren tachtig was het meer dan12%!
  • Linda Wellekens

    2 jaar geleden
    Ooit zal de waanzin stoppen : gigantisch veel mensen die gigantisch veel winst willen maken. Als niemand meer kan consumeren stopt het vanzelf.