Eerste Europese gigafactory van Tesla start officieel met productie

In Grünheide, midden in het bosgebied rond de Duitse hoofdstad Berlijn, heeft de Amerikaanse autobouwer Tesla zijn nieuwe gigafactory officieel geopend. De Duitse fabriek is wereldwijd de vierde gigafactory van Tesla, die al wagens bouwt in Nevada, New York en Shanghai. De gigafactory van Tesla in Duitsland is de grootste productielocatie van elektrische auto’s in Europa en weerspiegelt de inspanningen van Tesla om de Duitse autofabrikanten op hun eigen terrein uit te dagen.

Elon Musk, chief executive van Tesla, opende de nieuwe gigafactory in het gezelschap van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en Robert Habeck, de Duitse minister van Economie.

Vergunningen

Uiteindelijk moet de fabriek 500.000 wagens per jaar produceren. Tijdens de eerste helft van dit jaar wordt gerekend op een productie van ongeveer 30.000 exemplaren. Momenteel zijn in de gigafactory ruim drieduizend werknemers aan de slag. Wanneer de productie wordt opgedreven, zou het personeelsbestand tot twaalfduizend mensen kunnen worden opgevoerd.

Minister Habeck beklemtoonde dat de opening van de nieuwe fabriek duidelijk maakt dat wagens met verbrandingsmotoren kunnen worden vervangen door elektrische auto’s, waardoor economieën ook de uitstoot van broeikasgassen kunnen verminderen en hun afhankelijkheid van Russische olie kunnen verminderen.

Elon Musk was voor de opening van de fabriek naar Berlijn afgereisd. – Foto: Christian Marquardt/Action Press

Tesla begon minder dan drie jaar geleden met de bouw van de fabriek. De Amerikaanse onderneming had op dat ogenblik geen enkele officiële vergunning voor de opstart van een productie in handen. Indien die vergunningen niet zouden zijn afgeleverd, had het bedrijf alle constructies opnieuw moeten afbreken.

Tegenstanders hadden daarbij onder meer kritiek op het feit dat Tesla voor zijn fabriek een groot bosgebied zou rooien. De Amerikaanse autofabrikant wees die commentaren echter af. Het bedrijf had daarbij opgemerkt dat het gebied geen natuurlijk bos omvatte, maar alleen bestond uit aanplantingen voor een kartonfabriek.

Belangrijke stap

In de aanloop naar de opening van de gigafactory had Siegfried Russwurm, voorzitter van het Bundesverbands der Deutschen Industrie (BDI), vooral lof voor het doorzettingsvermogen van Tesla. “De vooruitgang die Tesla maakte bij de bouw van de fabriek moet als model dienen voor alle Duitse investeringsprojecten in Duitsland”, beklemtoonde Russwurm.

“De intensieve steun van de regering van de deelstaat Berlin-Brandenburg heeft dat proces aanzienlijk versneld. De Duitse industriële bedrijven zouden in alle deelstaten graag deze vorm van ondersteuning genieten.”

Tesla had oorspronkelijk gehoopt om al in de zomer van vorig jaar met zijn productie in Duitsland van start te kunnen gaan. Een combinatie van factoren – de uitbraak van de coronapandemie, verstoringen in de toeleveringsketen en de bezwaren over de mogelijke ecologische impact van de fabriek – zorgde echter voor vertragingen.

De opening van een eerste Europese productiesite betekent voor Tesla een belangrijke stap. Tot nu toe moest het bedrijf zijn auto’s voor de Europese markt immers vanuit zijn fabrieken op andere locaties in de wereld invoeren. Tesla bouwt momenteel in Texas, waar de onderneming ook zijn hoofdkwartier heeft, een vijfde fabriek.

Ter gelegenheid van de opening van de gigafactory in Grünheide mochten dertig nieuwe eigenaars hun exemplaar van het Model Y Performance in ontvangst nemen.

(kg)

Meer
Auto
Gocar.be - Piet Andries
Gocar.be - Piet Andries
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Alain De Jong
Meer Auto