"Mijn coke is er sneller dan mijn pizza": 2 jongemannen getuigen over hun drugsgebruik

In de discussie over het toegenomen drugsgeweld in Antwerpen, komen de gebruikers zelf zelden aan het woord. Enkele maanden geleden vond Studio Brussel twee jongemannen die drugs gebruiken wél bereid te getuigen over hoe ze ermee in contact zijn gekomen en hoe het spul hun leven beïnvloedt. Ontdek hier hun verhaal.

Dit artikel verscheen voor het eerst in maart 2022 op basis van een aflevering van de reeks "faqda" van Studio Brussel. Hieronder kan je de getuigenissen van twee jongemannen die drugs gebruiken van toen nog een keer lezen en bekijken.

In "faqda" behandelt Studio Brusselpresentatrice Flo Windey vragen die leven bij jongeren. In de wetenschap dat er vorig jaar bijna 90 ton cocaïne werd onderschept in de haven van Antwerpen en het gebruik ervan de afgelopen tien jaar is verdubbeld, schotelt ze haar meer dan 77.000 Instagramvolgers een onverbloemd vraagstuk voor: "Snuiven we binnenkort allemaal coke?"

"Er wilden niet veel mensen over praten", stelt Windey vast. "Dat snap ik", zegt een van de twee jonge mannen die wel voor de camera durfde te staan, zij het anoniem. "Er heerst nog steeds een taboe rond. Tot een paar uur geleden dacht ik: ik ga afbellen en zeggen dat ik covid heb."

Zit je met vragen over drugs of heb je nood aan een luisterend oor? Dan kun je terecht bij de Druglijn (www.druglijn.be of nummer 078 15 10 20), Tele-Onthaal (www.tele-onthaal.be of nummer 106) of Awel (www.awel.be of nummer 102).

Sneller dan pizza

Uit onderzoek blijkt dat 8 procent van de jongvolwassenen in Vlaanderen recent cocaïne heeft genomen. "De eerste keer was op mijn zestiende verjaardag", gaat de getuige verder. "Ik had oudere vrienden die het al gebruikten. We reden rond met de auto om vijf uur ’s ochtends. Ik wilde niet meedoen, maar ze dreigden dat ik te voet naar huis moest."

"Ik wist niet waar we waren, dus ik heb het tegen mijn zin gedaan", klinkt het. "Die eerste keer was de high heel intens, de hardste high van allemaal. Het geeft een gevoel dat je voor de rest ook probeert op te zoeken, maar eigenlijk nooit vindt."

BEKIJK - "Mijn eerste keer was eigenlijk geen fijne situatie":

Videospeler inladen...

De andere getuige was 15 toen hij voor het eerst met cocaïne in aanraking kwam. "Vandaag is het makkelijker om aan coke te raken, dan aan wiet. Ik heb vijf nummers van mensen die binnen het half uur in mijn living staan. Ik denk dat mijn "sos" er nog sneller is dan mijn pizza."

Met vaders van lieven

Allebei de mannen hebben door de jaren heen gemerkt hoe steeds meer mensen in hun omgeving cocaïne probeerden. "Als ik ergens ga eten, is het dessert coke. Mensen weten niet hoe diep coke in onze samenleving verweven zit. In elke business, in elke leeftijdsgroep: "sos" is overal. Ik heb het zelfs al met vaders van mijn lieven gedaan."

Mensen weten niet hoe diep coke in onze samenleving verweven zit

Nochtans zijn ze niet onverdeeld gelukkig met de neveneffecten die het druggebruik met zich meebrengt. "Ik haat mezelf als ik onder invloed ben", klinkt het bij een van de twee. "Ik word heel zelfbewust en heb het gevoel dat iedereen naar mij kijkt. Ik probeer dat te verstoppen, maar het lijkt alsof je lichaam vanbinnen in de fik staat."

Bovendien wordt de behoefte naar cocaïne steeds groter. "Op de duur ga je elke vijf minuten naar het toilet. Op een feestavond zit ik nu aan een paar gram, aan zo’n 30 lijnen."

BEKIJK - "Ik geraak makkelijker aan cocaïne dan aan weed":

Videospeler inladen...

Heel snel heel duister

"Het is niet meer de vraag of ik ga gebruiken wanneer ik op stap ben, maar of ik nog zonder kan wanneer ik op een vrijdagavond alleen thuis zit. Dan krijg ik het moeilijk." Meteen de reden waarom hij zijn verhaal in "faqda" doet. 

Het is leuk in het begin, maar het wordt heel snel heel duister

"Ik zou afraden ermee te beginnen, echt waar. Het neemt je brein over en zorgt ervoor dat je dingen doet die atypisch voor je zijn. Het is leuk in het begin, maar het wordt heel snel heel duister. Ik haat "sos", maar het ligt voor je neus voor je het weet. Als je de definitie van verslaving erbij zou pakken, dan zit ik daar diep in."

De boodschap, zowel van de getuige als van Flo Windey: "Praat erover. Als je er op tijd bij bent, moet je het misschien niet de rest van je leven meedragen. Er zijn kanalen om dat te doen."

Meest gelezen