President Zelenski beschuldigt Rusland van gebruik fosforbommen in Oekraïne

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft Rusland er in zijn toespraak voor de buitengewone NAVO-top van beschuldigd fosforbommen te gebruiken. Hij wil daarom dat de NAVO-bondgenoten “militaire hulp zonder beperkingen” verlenen aan zijn land, voor het Oekraïense leger dat momenteel “onder ongelijke omstandigheden” de Russen het hoofd moet bieden.

Bron: Belga

Het zou gaan om Russische bombardementen op Roebizjne, vlakbij het oost-Oekraïense Loegansk. Daarbij kwamen zeker vier mensen om het leven. “Vanochtend waren er Russische fosforbommen”, aldus Zelenski in de videoboodschap, die hij ook op zijn Telegramkanaal heeft geplaatst. “Er zijn kinderen en volwassenen gedood.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook volgens de gouverneur van de regio werden daarbij fosforbommen gebruikt. Andere functionarissen uit de regio hebben er de Russen de voorbije dagen ook al van beschuldigd dergelijke bommen te hebben gebruikt. De beschuldigingen zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zoals de voorbije weken vroeg Zelenski ook donderdag opnieuw om gevechtsvliegtuigen en tanks, vooral om Marioepol, Berdiansk of Melitopol, de zuidelijke steden die door de Russen belegerd worden, te “deblokkeren”. “Om onze mensen en onze steden te redden, heeft Oekraïne nood aan onbeperkte militaire steun, net zoals Rusland, zonder beperkingen, zijn hele arsenaal tegen ons gebruikt”, zei Zelenski. “Jullie hebben duizenden gevechtsvliegtuigen, maar hebben ons er nog geen gegeven. Jullie hebben minstens 20.000 tanks. Oekraïne heeft 1 procent gevraagd van al uw tanks. Geef ze ons, of verkoop ze ons. Maar we hebben nog altijd geen duidelijk antwoord.”

Voor de start van de NAVO-top had onder meer secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd dat het gebruik van chemische wapens de aard van het conflict “fundamenteel zou veranderen”. “Dat zou een flagrante schending van de internationale wetten zijn en ernstige gevolgen hebben”, aldus de Stoltenberg.

“Donkere maand van vernieling”

Zelenski zei verder dat zijn land “gevangen zit in een grijze zone tussen het Westen en Rusland”. “Oekraïne maakt geen deel uit van het militaire NAVO-bondgenootschap, maar verdedigt wel gezamenlijke, democratische waarden”, zegt de president. Hij zei trots te zijn op de afgelopen maand, “een maand van heroïsch verzet”, maar wel “ten koste van duizenden levens, verwoeste steden en bij 10 miljoen mensen op de vlucht”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER