ANP / EPA
Volledig scherm
© ANP / EPA

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Hoofdkwartier Oekraïense luchtmacht getroffen door Russische raketten

Ondanks een nieuw verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt de Europese Unie geen nieuwe sancties aan tegen Rusland. Op hun top in Brussel hebben de staatshoofden en regeringsleiders de Europese Commissie vannacht wel de opdracht gegeven om de bestaande sanctiepakketten op achterpoortjes en andere onduidelijkheden te controleren. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.

  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Nederlandse kartelbaas die prinses Amalia bedreigde neemt de benen na foute beslissing Spaanse rechter
    9

    Nederland­se kartelbaas die prinses Amalia bedreigde neemt de benen na foute beslissing Spaanse rechter

    Door een, fout ingeschatte, gerechtelijke beslissing heeft Spanje een beruchte Nederlandse drugscrimineel Karim B. (46) vrijgelaten. Hij werd in januari gearresteerd in de Spaanse badplaats Marbella tijdens een grote operatie waarmee een vijf jaar durend onderzoek naar het witwassen van drugsgeld werd afgesloten. Het gaat om het kopstuk van de Nederlandse mocromaffia. Volgens Politico was hij van plan de Nederlandse prinses Amalia (20) en premier Mark Rutte te vermoorden.