Sfeerbeeld aan de pomp.
Volledig scherm
Sfeerbeeld aan de pomp. © ANP / EPA

DE GROTE PEILING. Door dure brandstofprijzen gebruikt helft Belgen minder de auto en geeft 48% minder uit aan hobby’s

Aan de pomp, in de winkelkar en op de energiefactuur: het leven is de laatste maanden een pak duurder geworden. De Belgen zijn daardoor massaal hun gedrag aan het aanpassen: zes op tien verwarmt zijn woning minder en de helft van de Belgen gebruikt minder de auto. Dat blijkt uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir. 

  1. Vlaanderen wil eigen staatsbon: “Nuttig om 2,5 miljard euro schulden te financieren”
    PREMIUM
    Politiek
    65

    Vlaanderen wil eigen staatsbon: “Nuttig om 2,5 miljard euro schulden te financie­ren”

    Na het succes van de federale staatsbon - 22 miljard opgehaald - in september vorig jaar, denkt nu ook de Vlaamse overheid na over een Vlaamse staatsbon. Het zal pas voor de volgende regeerperiode echt concreet worden, maar HLN ontdekte dat er al in alle discretie gesprekken over lopen. “Het effect zal beperkt zijn tot pakweg 500 miljoen euro per jaar of 2,5 miljard euro per regeerperiode”, geeft Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) toe. En het goede nieuws voor u is dat het rendement wellicht hoger zal liggen dan de 3,30% van de federale staatsbon.
  2. Vlaamse regering herstelt toegang oldtimers in lage-emissiezones

    Vlaamse regering herstelt toegang oldtimers in la­ge-emissiezo­nes

    De Vlaamse regering herstelt de toegang van oldtimers in lage-emissiezones (LEZ). Nadat de Raad van State de oorspronkelijke uitzonderingsregeling voor oldtimers had vernietigd, zou de toegang voor oldtimers binnenkort terugvallen op een regeling waarmee ze slechts 12 keer per jaar met een betalende dagpas binnen de LEZ in Gent of Antwerpen zouden mogen rijden. Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse regering nu een besluit goedgekeurd waarin de Brusselse regeling wordt overgenomen en waarbij de lokale besturen individuele vrijstellingen kunnen verlenen.