Kiev, 28 maart 2022
AFP or licensors

Blog: "Geen tekenen dat Rusland verovering van Kiev opgeeft", Kremlin plant sancties tegen "onvriendelijke landen"

"Alle inwoners van Marioepol moeten worden geëvacueerd om te ontsnappen aan een humanitaire ramp." Dat zegt de burgemeester van de stad. Deze week start een nieuwe gespreksronde tussen Oekraïne en Rusland in Turkije. De Amerikaanse president Joe Biden ontkent dat hij aanstuurt op een regimewissel in Rusland. Oekraïne ziet geen tekenen dat Rusland de verovering van Kiev wil opgeven. Volg het belangrijkste nieuws in de blog.

IN HET KORT: dag 33 van de oorlog

  • De Amerikaanse president Joe Biden ontkent dat hij aanstuurt op het vertrek van de Russische president Vladimir Poetin. Zijn uitspraak in Polen lokt veel commotie uit
  • Deze week start een nieuwe gespreksronde tussen Oekraïne en Rusland, volgens het Kremlin vindt het eerste gesprek morgen plaats in Istanboel in Turkije
  • De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gezegd dat Oekraïne bereid is om een neutraal land te worden, dat geen lid is van de NAVO. Dat is één van de eisen van Rusland om de oorlog te stoppen
  • Rusland had aangegeven van strategie te wijzigen en zich minder op de hoofdstad Kiev te concentreren en meer op de Donbas-regio, maar op het terrein is daar volgens Oekraïne niks van te merken

Bovenaan de liveblog worden de belangrijkste berichten vastgepind, daaronder vind je alle berichten chronologisch.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Rusland wil sancties opleggen aan "onvriendelijke" landen

"Rusland bereidt internationale sancties voor tegen landen die "onvriendelijke daden stellen". Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd. De buitenlandminister heeft het over "een hele reeks beperkingen" waaronder een toegangsverbod in Rusland.

Rusland is op dit moment zelf het slachtoffer van heel wat internationale sancties, maar bereidt er nu dus zelf ook enkele voor. Welke landen concreet geviseerd worden, is nog niet duidelijk.

"Een ontwerp van presidentieel decreet is in voorbereiding om vergeldingsmaatregelen te nemen met betrekking tot visa, in verband met de onvriendelijke daden van meerdere buitenlandse regeringen", aldus Lavrov:

Videospeler inladen...

Oekraïens ministerie van Defensie: "Geen tekenen dat Rusland plan heeft opgegeven om Kiev te veroveren "

Oekraïne ziet op het terrein geen tekenen dat Rusland het plan heeft opgegeven om de Oekraïense hoofdstad Kiev te omsingelen. Dat heeft de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie, Oleksander Motoezjanyk, gezegd tijdens een persconferentie.

"Volgens onze informatie heeft de Russische Federatie haar pogingen niet opgegeven om Kiev te veroveren of te omsingelen. Voorlopig zien geen beweging van vijandelijke troepen weg van Kiev", aldus Motoezjanyk.

Al meer dan een maand belegeren Russische troepen verschillende Oekraïense steden, onder welke de hoofdstad Kiev. Afgelopen vrijdag kondigde het Russische leger plots aan dat het zijn focus volledig zal verleggen naar de Donbas, de regio in het oosten van het land waarvan een deel al in handen is van de pro-Russische separatistische rebellen. 

Volgens het Russische leger is het vechtpotentieel van het Oekraïense leger aanzienlijk verminderd en zijn de "belangrijkste doelen van de eerste fase van de operatie bereikt", wat Rusland nu toelaat om zich te focussen op "het belangrijkste doel: de volledige bevrijding van de Donbas".

Maar op het terrein is er voorlopig dus geen verandering van strategie te zien, volgens het Oekraïense ministerie van Defensie. Amerikaans president Joe Biden was er dit weekend ook niet van overtuigd dat Rusland effectief van strategie zou veranderen. Dat zei hij aan een Poolse reporter. Biden was dit weekend in Polen om onder meer met twee Oekraïense ministers te praten.

Oekraïne heeft naar eigen zeggen controle over Irpin heroverd

Oekraïne heeft naar eigen zeggen de controle over Irpin, aan de noordwestelijke rand van Kiev, heroverd van de Russen.

"De stad is nu bevrijd, maar het is nog steeds gevaarlijk om er te vertoeven", meldt minister van Binnenlandse Zaken Denis Monastirski op de televisie, nadat de burgemeester van Irpin Oleksander Markoesjin eerder op de avond dezelfde boodschap had gegeven. "Dit is wat er nu gebeurt: het leger rukt op, de politie rukt op en de straten worden meteen schoongemaakt."

De voornaamste controlepost vanuit Kiev naar Irpin was maandag opnieuw open, twee weken nadat die afgesloten was voor de media na de dood van een Amerikaanse journalist. 

De gevechten zetten zich ondertussen voort. Volgens journalisten van persagentschap AFP was een twintigtal ontploffingen te horen in bossen in de buurt.

North Sea Port ziet voorlopig weinig impact van Russisch-Oekraïens conflict

De economische impact van het Russisch-Oekraïens conflict op North Sea Port is voorlopig beperkt. Het zou gaan om 1 tot 2 procent op de globale cijfers. 

"Maar de impact is natuurlijk afhankelijk van de duur van de oorlog", zegt Gents havenschepen Sofie Bracke (Open VLD). "Momenteel vertrekken er geen schepen meer uit Oekraïense havens. Het is af te wachten of er voldoende graan zal toekomen in het najaar."

De Gentse haven is erg zuinig met informatie over de gevolgen van het Russisch-Oekraïens conflict op de scheepvaart. Nochtans kwam er vorig jaar nog 6,2 miljoen ton goederen uit Rusland aan. Rusland was daarmee de belangrijkste handelspartner en ook met Oekraïne is er handel, in het bijzonder met de haven van Mikolajiv.

De huidige sancties tegen Rusland hebben nog geen grote invloed op de specifieke goederenstromen langs de haven. Containerlijnen met bestemming Russische havens zijn er niet. "Er zijn op dit ogenblik geen schepen of containers geblokkeerd", zegt Bracke.

Minstens 5.000 doden al in Marioepol, volgens raadgever van Oekraïense president

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn minstens 5.000 mensen om het leven gekomen in de stad Marioepol, in het zuidoosten van het land. Dat heeft een raadgever van de Oekraïense president maandag bevestigd aan het Franse persagentschap AFP.

"Ongeveer 5.000 mensen werden begraven, maar door voortdurende raketaanvallen, worden de lijken de afgelopen tien dagen niet meer begraven", zo zei Tetiana Lomanika. Volgens haar zou het dodentol oplopen tot ongeveer 10.000 doden wanneer rekening wordt gehouden met de mensen die nog onder het puin liggen.

"Geen aanwijzingen dat er doorbraak zal komen bij onderhandelingen", Geert Groot Koerkamp

Morgen zitten de Oekraïense en Russische onderhandelaars opnieuw rond de tafel om te onderhandelen over het conflict in Oekraïne. "Er zijn geen aanwijzingen dat er een doorbraak zal komen. De voorbije dagen is er gepraat via videoverbindingen, morgen gaan ze opnieuw aan tafel zitten. We weten ook niet wat er zich inhoudelijk achter de schermen afspeelt", zegt Geert Groot Koerkamp in "Terzake".

"De gesprekken zijn tot dusver ongelooflijk moeizaam verlopen. Dat heeft er vooral mee te maken dat Oekraïne maar een ding wil, dat is het stopzetten van de gevechten en het terugtrekken van de Russische troepen. Rusland heeft een hele lijst van dingen waaraan Oekraïne moet voldoen. Ze willen de erkenning van de Krim als Russisch grondgebied en de erkenning van de volksrepublieken in het oosten van Oekraïne als onafhankelijke staten. Dan is er ook de neutrale status van Oekraïne. Dat is het enige punt waarover Oekraïne op dit ogenblik wil praten."

Videospeler inladen...

Burgemeester Charkov: bijna 1.180 grote woongebouwen vernietigd

De wekenlange Russische beschietingen van de oostelijke Oekraïense stad Charkov vanuit de lucht en van op de grond hebben tot grote verwoestingen geleid, zegt burgemeester Ihor Terekhov.

Bijna 1.180 woongebouwen met meerdere verdiepingen, meer dan vijftig kleuterscholen, ongeveer zeventig scholen en vijftien ziekenhuizen zijn vernield, aldus de bewindsman tegen het Oekraïense persbureau UNIAN.

De afgelopen 24 uur is de tweede stad van het land, die voor de oorlog ongeveer 1,5 miljoen inwoners telde, bijna zestig keer beschoten met artillerie en mortieren. Bewoners van verwoeste huizen worden ondergebracht in overgebleven (kleuter)scholen, kelders en metrostations. Ondanks de beschietingen blijven supermarkten in Charkov geopend en is al het benodigde voedsel volgens de burgemeester beschikbaar.

"Russische oligarch Abramovitsj en twee Oekraïense onderhandelaars mogelijk vergiftigd"

De Russische oligarch Roman Abramovitsj en twee Oekraïense onderhandelaars zijn bij een ontmoeting in de Oekraïense hoofdstad Kiev mogelijk vergiftigd. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen, en ook het onderzoeksplatform Bellingcat bevestigt het.

Abramovitsj, die zich had opgeworpen als bemiddelaar tussen Moskou en Kiev, en twee hooggeplaatste Oekraïense onderhandelaars, kwamen begin deze maand samen in Kiev. Ze zouden daarna last hebben gehad van gezondheidsklachten, zoals tranende ogen en een schilferende huid. Volgens Bellingcat komen de symptomen overeen met klachten die optreden na vergiftiging met chemische wapens. De symptomen zouden daarna verbeterd zijn en de drie zijn niet in levensgevaar.  

Volgens de bronnen waarop The Wall Street Journal zich beroept, zou de aanval het werk zijn van hardliners in Moskou die vredesbesprekingen tussen Moskou en Kiev willen saboteren.

Russische rechter staat gebruik Facebook en Instagram toch toe

Russen moeten ondanks de blokkade van Facebook en Instagram deze sociale netwerken toch legaal kunnen blijven gebruiken in Rusland. Dat heeft een rechter volgens het Russische staatspersbureau TASS besloten in een procedure rond Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram.

Meta werd eerder bestempeld als een extremistische organisatie en door rechters verboden. De toegang tot Facebook en Instagram was eerder al geblokkeerd.

Veel Russen gebruiken de sociale netwerken echter om geld te verdienen, bijvoorbeeld door goederen te verkopen. Ze vreesden hun levensonderhoud te verliezen en mogen nu dus toch gebruik blijven maken van de netwerken.

Marijn Trio in Lviv: "Vrouwen en kinderen keren terug omdat ze het gevoel hebben dat de plek waar ze wonen veilig genoeg is"

Steeds meer Oekraïners die hun land ontvlucht zijn uit angst voor de Russische invasie keren terug naar hun woonplaats omdat ze het gevoel hebben dat de plek waar ze wonen veilig genoeg is.

"Gisteren aan de grensovergang tussen Polen en Oekraïne en vanmiddag in het treinstation van Lviv hebben we verschillende mensen gezien die opnieuw naar Oekraïne terugkeren.  De situatie is wat gestabiliseerd op het gebied van Russische grondtroepen", legt Marijn Trio uit in "De wereld vandaag".

Meest gelezen