Joris woont samen met zes vrienden: “We kregen een energiefactuur van 9.338 euro"

9.338 euro. Dat is de energiefactuur die Joris Verluyten in de bus kreeg. Hij woont samen met zes vrienden in een huurhuis in Brussel. “We wisten dat de energiefactuur hoog zou zijn, maar dit hadden we niet zien aankomen.”

Joris gaat een jaar geleden met zijn vrienden samenwonen in een huurhuis in Brussel. Het gezelschap neemt meteen ook het bestaande, variabele energiecontract van Engie over.

De vrienden maken zich op dat moment geen zorgen. “We betaalden tot nu toe een voorschot van 94 euro. Dat valt heel goed mee. Maar het bedrag was gebaseerd op ons verbruik van het jaar voordien. Toen moesten we niet bijbetalen, dit jaar liggen de kaarten helemaal anders.”

Een slecht geïsoleerd huis

Joris en zijn huisgenoten krijgen onlangs een energiefactuur van... 9.338,85 euro. Een enorm bedrag.

“We huren een oud rijhuis met hoge plafonds. Het is zoals veel huizen in Brussel helaas niet goed geïsoleerd", zegt Joris. "Daarbovenop zijn we met zeven bewoners, die het afgelopen jaar allemaal thuis gewerkt hebben. Dat zorgde voor een extra verbruik. De combinatie met de gestegen energieprijzen zorgt nu voor een wel heel gepeperde afrekening.”

Joris vindt het uiteraard veel geld, maar beseft dat het nog veel erger had kunnen zijn. “Als je in een gezin woont met 2 werkende mensen en 3 kinderen, moet je de factuur met twee weddes afbetalen. Wij werken gelukkig allemaal en kunnen de factuur in zeven delen", zegt Joris.

Maar het blijft een zure appel om door te bijten. "Ik had net een beetje gespaard, maar mijn spaargeld is intussen weer weg. Gelukkig kunnen we dit allemaal samen nu wel financieel aan. Maar de verwarming hebben we nu bijna niet meer opstaan."

Heeft het gezelschap er dan niet bij stilgestaan om van leverancier te veranderen? "Neen. Dit is dus een goede les voor ons. Vanaf nu gaan we wel prijzen beginnen vergelijken", besluit Joris.

Meest gelezen