Zit er haar in boter bij CD&V? "Problemen bij Beke blijven zich opstapelen, Coens moet schade beperken"

"Dit incident weegt op zich niet zo zwaar, maar komt bovenop de problemen van de afgelopen jaren", zegt Wetstraatwatcher Rik Van Cauwelaert over de storm waar minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in beland is nadat hij ervoor had gepleitĀ het ouderschapsverlof te beperken tot de eerste drie jaren van het kind. "De partij heeft sowieso al verschillende problemen. Coens heeft dus zo snel mogelijk ingegrepen om de zaken recht te trekken", luidt de analyse van Van Cauwelaert.

Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft in Humo gezegd dat het een goed idee zou zijn om het ouderschapsverlof op te nemen in de eerste drie levensjaren van kinderen. Nu kan dat nog bij kinderen tot en met 12 jaar.Ā Meer ouders thuis tijdens die eerste jaren zou meteen ook een oplossing kunnen zijn voor de druk op de kinderopvang.

CD&V-voorzitter Joachim Coens floot zijn eigen minister snel terug met een tweet en een opiniestuk in De Morgen waarin hij zich uitsprak tegen die beperking. "Meer nog:Ā wij pleiten al jaren voor een uitbreiding naar achttien jaar", schreef Coens.

In het Radio 1-programma "De ochtend" zei Coens vanmorgen dat het niet gaat om een terechtwijzing.Ā 

"Het gaat erom dat ik als voorzitter met andere collegaā€™s in de fracties het partijstandpunt heb verduidelijkt, omdat er discussie over was ontstaan. Dat is het enige wat er gebeurd is en ik denk dat er niet meer achter moet gezocht worden dan dat", klinkt het. "Als dat nog niet mag."

BELUISTER - De reactie van Coens in "De ochtend" op Radio 1:

Communicatieknoop

"De voorstellen die Coens nu naar voren schuift, waren eigenlijk al besproken door de vorige CD&V-voorzitter, zijnde Wouter Beke zelf", analyseert Rik Van Cauwelaert, Wetstraatwatcher bij De Tijd, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Coens heeft zelf al genoeg problemen met de partij", zegt Wetstraatjournalist Rik Van Cauwelaert in "De wereld vandaag".

"Beke heeft iets naar voren gebracht dat niet alleen onvoldoende was uitgepraat met zijn partij, maar ook met alle betrokken partijen die iets met kinderopvang te maken hebben", zegt Van Cauwelaert.Ā 

"Bovendien valt kinderopvang dan wel onder Bekes bevoegdheid, maar de Vlaamse regering heeft niets te zeggen over het ouderschapsverlof. Dat is federale materie. Er is een communicatieknoop en ik denk dat dat allemaal te maken heeft met de zenuwachtigheid op het kabinet van Beke, dat al even onder druk staat."

Je ziet dat het contact tussen Beke en zijn partij minimaal is

Rik Van Cauwelaert, Wetstraatwatcher

"Dit incident weegt op zich niet zo zwaar, maar komt bovenop de problemen van de afgelopen jaren. Die zijn begonnen met de coronacrisis, vooral met de woonzorgcentra. Toen had hij best al een stap teruggezet, maar die kans heeft hij gemist. Maar nu is er ook het recente incident in de kinderopvang, waar een kindje het leven heeft gelaten."

"En dan komt dit er nog bij. Het ziet er niet goed uit. Ook binnen de partij heeft dat gevolgen. Je ziet dat het contact tussen Beke en zijn partij minimaal is. Iemand intern had dit op voorhand tot zijn attentie moeten brengen."

Coens heeft al genoeg problemen met de CD&V, hij zit op een heel wankele stoel

Rik Van Cauwelaert, Wetstraatwatcher

"Coens heeft snel ingegrepen om aan schadebeperking te doen", zegt Van Cauwelaert. "Hij heeft al genoeg problemen met de partij. Hij moest de zaken zo snel mogelijk rechttrekken."

"Beke zal zich hier misschien nog wel kunnen uitpraten, maar Coens is voorzitter van een partij die electoraal sowieso al niet de beste beurt maakt.Ā Men weet dat Coens op een heel wankele stoel zit. Het geraakt niet vooruit. Hij heeft verschillende vernieuwingen beloofd, maar de mayonaise pakt niet."

Een terechtwijzing of een verduidelijking? Hieronder geeft CD&V-voorzitter Joachim Coens een woordje uitleg.

Videospeler inladen...

Meest gelezen