Videospeler inladen...

Is Russische belofte een list? Oekraïne over terugtrekking troepen: "Russen hergroeperen, ze trekken naar het oosten" 

Oekraïne staat zeer wantrouwig tegenover de belofte van Rusland om de militaire operaties rond hoofdstad Kiev en Tsjernihiv terug te schroeven. De Oekraïense legertop gelooft dat het eerder om een hergroepering van de troepen rond die steden zal gaan, om het Oekraïense leger te misleiden. Bovendien zou Rusland de weggehaalde soldaten in het oosten inzetten.

Gisteren leek er een piepklein lichtpuntje aan de onderhandelingstafel met Turkije als bemiddelaar. Maar in het verleden werden Russische beloftes ook al verbroken, denk maar aan de vele humanitaire corridors die werden afgesproken, terwijl een veilige doorgang voor de vluchtelingen door beschietingen een utopie bleek.

Het drastisch terugschroeven van Russische eenheden rond Kiev en Tsjernihiv zou het wederzijdse vertrouwen moeten opkrikken, maar dat vertrouwen blijft puur wantrouwen. Het Oekraïense leger heeft ook aanwijzingen dat de weggehaalde militairen in het oosten ingezet zullen worden, om daar de gevechten op te drijven.

De Oekraïense president Zelenski noemde de afgelopen gesprekken "positief", met als belangrijke kanttekening: "We zijn evenwel niet naïef". 

We zullen zien
Amerikaans president Joe Biden reageert sceptisch

Eerder had de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, John Kirby, al gezegd dat de dreiging in Kiev "niet verdwijnt omdat Moskou troepen terugtrekt". De Amerikaanse president Joe Biden reageerde gisteren ook al sceptisch op de belofte met de veelbetekenende woorden "we zullen zien".

De toestand op het oorlogsterrein, op dinsdag 29 maart.

De stad Tsjernihiv zou vannacht alvast weinig gemerkt hebben van verminderde activiteit. De stad is de hele nacht gebombardeerd, zegt de lokale overheid. Bij de hoofdstad Kiev zouden er geen bombardementen zijn geweest. In de buurt van de hoofdstad zou wel gevochten zijn.

Videospeler inladen...

De gevechten gaan ondertussen ook door in de buurt van Donetsk, in het oosten. De Oekraïners menen volgens BBC News dat Rusland zijn posities versterkt en mijnen plaatst in de dorpen Novokarlivka and Loehivski, in de buurt van Zaporozje.

Intussen zegt de burgemeester van Irpin, een stadje ten noordwesten van Kiev dat eerder deze week door Oekraïne heroverd zou zijn op de Russen, dat sinds het begin van de oorlog zeker 200 mensen om het leven zijn gekomen daar.

Het Britse ministerie van Defensie zegt dan weer dat het bijna zeker is dat Rusland niet geslaagd is in zijn opzet om Kiev te omsingelen door tegenvallende resultaten en het tegenoffensief van Oekraïners. Dat analyseerde VRT NWS-journalist en Ruslandkenner Jan Balliauw ook al. "Ik denk daarom dat het geen belofte is om Russische troepen terug te trekken, maar eerder een noodzaak om dat te doen om niet ingesloten te raken."

"Ik betwijfel of het vertrouwen vergroten de echte reden is, want de Russen staan onder druk." Herbekijk de VRT NWS Live met Ruslandkenner Jan Balliauw:

Videospeler inladen...

Het Britse ministerie vermoedt eveneens dat Rusland troepen gaat verplaatsen naar de oostelijke regio, meer bepaald naar de twee provincies Donetsk en Loehansk.

De Russen hebben in 2014 al bezit genomen van het schiereiland de Krim. Ze proberen -al even- een landbrug te leggen naar het oosten met een felle strijd rond de strategisch belangrijke havenstad Marioepol aan de Zee van Azov. Wie Marioepol in handen heeft, domineert de import en de export van cruciale goederen en zo het kloppende economische hart van Oekraïne.   

"Soort van winning mood"

VRT NWS-journalist Marijn Trio is net aangekomen in het zuidwesten van Oekraïne en merkt onder de bevolking een soort van "winning mood". "Dat is vreemd om te zeggen. Maar dat gevoel heerst er zeker na de aankondiging van de terugtrekking van de Russische troepen", aldus Trio in "De ochtend" op Radio 1. "Er is natuurlijk weinig vertrouwen in de Russen die ook zeiden dat ze nooit Oekraïne zouden binnenvallen."

Maar dat gevoel wordt natuurlijk versterkt door de woorden van president Zelenski. "Hij zei dat het de Oekraïense troepen zijn die het Russische leger de arm hebben omgewrongen. Het volk interpreteert dat als een nederlaag voor Rusland dankzij de strijdlust van Oekraïense militairen en vrijwilligers die de hoofdstad Kiev verdedigen."

Trio voelt een immens verschil tussen Oekraïne vandaag en Oekraïne weken geleden, aan het begin van de oorlog. "Toen heerste veel chaos. Nu zie je dat het front al lang vastligt en mensen krijgen meer vertrouwen. Mensen keren terug naar Oekraïne en zelfs terug naar Kiev. Er is een rust of balans ontstaan binnen de spanningen. Bij de checkpoints is er nu bijvoorbeeld routine."

Beluister en bekijk hieronder de bijdragen van Marijn Trio in "De ochtend" en "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen