Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

Grenswacht van Slangeneiland die ‘go fuck yourself’ naar Russisch marineschip riep, krijgt Oekraïense medaille

De Oekraïense soldaat Roman Hrybov (rechts) heeft een medaille gekregen voor zijn dappere verzet tegen Rusland.Beeld REUTERS

De Oekraïense soldaat Roman Hrybov heeft een medaille gekregen nadat hij - en twaalf andere militairen op Slangeneiland - hadden geweigerd om zich over te geven aan Rusland. Toen een Russisch marineschip het eiland eind februari naderde en de militairen opriep om zich over te geven, sprak Hrybov de inmiddels legendarische woorden: ‘Russisch marineschip, go fuck yourself.’

Eind februari werd Slangeneiland, een klein eiland ten westen van de Krim, aangevallen door Rusland. Er waren op dat moment 13 Oekraïense militairen als grenswacht aanwezig op het eiland, die weigerden zich over te geven.

Het Russische marineschip waarschuwde: “Ik stel voor dat u de wapens onmiddellijk neerlegt en u overgeeft om bloedvergieten en doden te voorkomen. Anders zal u gebombardeerd worden.” Deze waarschuwing mocht echter niet baten, het antwoord van de Oekraïense soldaten was even klaar en duidelijk: “Go and fuck yourself”.

Aanvankelijk werd gedacht dat de militairen kort daarop overleden, als gevolg van de Russische bommen en beschietingen. President Volodymyr Zelensky kondigde aan dat de grenswachten postuum zouden worden geëerd als ‘Helden van Oekraïne’, de hoogste onderscheiding van het land. Het is niet duidelijk of hij op dat moment al wist dat ze nog leefden, of ervan uitging dat ze waren gesneuveld. Even later werd immers duidelijk dat de grenswachten gevangen waren genomen door Rusland.

Inmiddels zijn de Oekraïense soldaten die het overleefden, waaronder ook Hrybov, terug in Oekraïne. Daar kreeg laatstgenoemde een medaille voor het dappere verzet tegen Rusland.

Twitter bericht wordt geladen...