still uit "Fortress" uit 2021
© Emmett/Furla/Oasis Films (EFO Films) - Grindstone Entertainment Group - Verdi Productions

Amerikaanse acteur Bruce Willis stopt met acteren na afasie-diagnose

De Amerikaanse acteur Bruce Willis, die in 1988 doorbrak met de film "Die hard", stopt met acteren. De 67-jarige Willis kampt met afasie, "wat zijn cognitieve vermogens beïnvloedt", schrijft zijn dochter Rumer Willis op Instagram. Daarom "neemt Bruce na lang nadenken afstand van de carrière die zoveel voor hem betekend heeft". Afasie is een taalstoornis veroorzaakt door een hersenletsel of een beroerte.

Het was Rumer Willis, de dochter van Bruce Willis, die op sociale media  bekendmaakte dat haar vader (noodgedwongen) met pensioen gaat.  “Als familie willen we laten weten dat onze geliefde Bruce de laatste tijd last heeft van gezondheidsproblemen en dat hij onlangs de diagnose afasie heeft gekregen”, schrijft ze. “Daarom neemt Bruce na lang nadenken afstand van de carrière die zoveel voor hem betekent.” Naast zijn kinderen, ondertekenen ook zijn huidige vrouw Emma Heming en ex-vrouw Demi Moore het bericht.

Wat is afasie?

Afasie is een taalstoornis die het vermogen van mensen om een taal te gebruiken doet afnemen, zowel bij lezen, spreken, luisteren, schrijven of begrijpen.

Afasie ontstaat door een hersenletsel - meestal acuut veroorzaakt door een beroerte of ongeval, al kan het ook ontstaan door een hersentumor, Alzheimer of een andere aandoening in de hersenen.

Doorbraak met "Die Hard"

Willis begon begin jaren 80 met acteren, maar brak pas in 1988 door als John McClane in de “Die Hard”-films. Daarvan werden door de jaren heen nog vier vervolgfilms gemaakt. 

Bekijk hier de trailer voor Die Hard (1988):

Hoewel Willis bekend staat om zijn actiefilms, vertolkte hij door de jaren heen ook rollen in komedie-, science fiction- en dramafilms. Hij had hoofdrollen in klassiekers als “Pulp fiction”, “12 monkeys”, “The expendables”, “Armageddon”, “The sixth sense” en “Red”.

Hij won verschillende film- en televisieprijzen, waaronder een Golden Globe voor de serie “Moonlighting” en twee Emmy Awards, zowel voor “Moonlighting” als voor zijn gastrol in “Friends”. In 2006 kreeg hij zijn eigen ster op de Hollywood Walk of Fame.

Bekijk hier een scène uit het vierde seizoen van "Moonlighting", waarvoor Willis een Golden Globe won:

Naast acteur was Willis ook zanger. In 2015 maakte hij zijn debuut op Broadway in het toneelstuk “Misery”.

Lachen met Willis nationale sport

De laatste jaren zat de carrière van Willis in het slop. “Hij was veel van zijn pluimen verloren en dook uitsluitend nog op in derderangsfilms", weet filmverslaggever Lieven Van Gils. "Op de Razzies, de prijzen voor de slechtste films van het jaar die in het weekend voor de Oscars worden uitgedeeld, was er een aparte categorie met alleen maar films van Bruce Willis. Lachen met Willis was een nationale sport geworden.”

Dat hij nu een taalstoornis blijkt te hebben, zet volgens Van Gils zijn laatste jaren als acteur in een ander daglicht. “Er waren al langer geruchten dat Willis op de set zijn tekst niet kon onthouden, maar dat hij aan afasie leed, was niet geweten.”

Ook de Gentse acteur Michel Van Dousselaere leed aan afasie, zij het een zeldzame vorm van progressieve afasie. Het verlies van zijn spraak maakte ook zijn leven als acteur praktisch onmogelijk, al stond Van Dousselaere nog zo lang als hij kon op het podium. Hij speelde een theatervoorstelling bijvoorbeeld met ondersteuning van een souffleur, die zijn teksten influisterde via een oortje.

In onderstaande video van het Amerikaanse tijdschrift "WIRED" beantwoordt Willis zijn meest gegoogelde vragen:

Meest gelezen