Apple vervangt wapenemoji door "onschuldig" waterpistool

In zijn nieuwe update van iOS schrapt Apple de wapenemoji, in ruil voor een felgekleurd waterpistool. Daarnaast doen ruim 100 nieuwe symbolen, waaronder de regenboogvlag, hun intrede. De technologiereus laat weten dat iOS10 dit najaar beschikbaar wordt voor alle Applegebruikers.

De testversie van iOS10 is nu al op de wereld losgelaten, maar de meeste Applegebruikers moeten tot het najaar wachten op de nieuwe emoji. Opvallendste verandering is het verdwijnen van de wapenemoji. Na verschillende schietincidenten in de VS is dit de verandering die het meest opvalt.

In juni diende een appontwikkelaar een klacht in tegen Apple over de pistoolemoji. Het is onduidelijk of het technologiebedrijf het tekentje daarom laat verdwijnen, of zelf tot inzicht is gekomen.

"De huidige pistoolemoji ziet er bijzonder realistisch uit. Dat is eigenlijk niet nodig. Apple zou de maatschappij een grote dienst bewijzen door dit symbool te vervangen door een onschuldig waterpistool", zo staat in een rapport van Apple's applicatieontwikkelaar Panic Inc.

Seksisme wegwerken

Apple had voor deze update al aangekondigd dat ze het subtiele seksisme in zijn gamma emoji wou aanpakken. Resultaat is dat je nu voor alle sporten een mannelijke of vrouwelijke atleet kan kiezen. Mannenberoepen, zoals bouwvakker of detective, bestaan nu ook in een vrouwelijke versie. Apple heeft al voorstellen ingediend om daar bij de volgende update nog pakweg een vrouwelijke astronaut en piloot aan toe te voegen. Dansbewegingen en kapsels hebben dan weer een mannelijke evenknie gekregen.

Ook nieuwe, minder traditionele gezinsvormen worden zichtbaar in emojiland. Alleenstaande ouders hebben hun eigen teken gekregen. De holebigemeenschap kan binnenkort zijn symbool, de regenboogvlag, in emojivorm gebruiken.

Naast de nieuwe symbolen hebben ook enkele veelgebruike emoji een update gekregen. Zo zijn de traditionele gele smileys en de kattengezichtjes wat opgefrist.

Meest gelezen