“Rusland hoopt dat Oekraïense vluchtelingen de Europese Unie zullen destabiliseren”

Roman Rukomeda, een Oekraïens politiek analist, schrijft in een opiniestuk dat de Russen, geconfronteerd met een stagnerende militaire opmars, gekozen hebben voor terreur om zoveel mogelijk Oekraïense vluchtelingen naar de Europese Unie te drijven.

Volgens Oekraïne worden zijn burgers steeds vaker doelbewust aangevallen door Russische troepen. Deze willen wellicht druk uitoefenen op de verdedigers van de steden, zoals in het belegerde Marioepol, waarvan de controle nog steeds wordt betwist. En dan zijn er nog de Oekraïense burgers die in de bezette gebieden wonen, en die regelmatig demonstreren tegen het Russische leger, waarbij ze repressie riskeren.

De grootste migratiecrisis van de eeuw

“De Russische agressie tegen Oekraïne heeft in Europa al de grootste migratiecrisis van de 21e eeuw veroorzaakt”, stipt Rukomeda aan in een door Euractiv gepubliceerd opiniestuk.

“Volgens informatie van de VN hebben meer dan vier miljoen Oekraïners hun land verlaten en hun toevlucht gezocht tot EU-landen”, klinkt het. “Bijna de helft van deze mensen bevindt zich momenteel in Polen. Ongeveer acht miljoen Oekraïners hebben hun huizen moeten verlaten en zijn binnenlandse vluchtelingen geworden. […] De EU- en NAVO-landen moeten begrijpen dat het vluchtelingenprobleem deel uitmaakt van de Russische strategie. Miljoenen Oekraïners die hun vaderland verlaten, verzwakken niet alleen hun land, maar creëren ook extra druk in de Europese landen. Het doel van Rusland is de EU onder druk te zetten met Oekraïense vluchtelingen en zo extra problemen te creëren in economieën en samenlevingen”.

Na “hybride aanvallen”, oorlog

Deze strategie doet denken aan de “hybride aanvallen” die herhaaldelijk op de oostflank van de Europese Unie zijn uitgevoerd: in november jongstleden zochten duizenden migranten, hoofdzakelijk uit het Midden-Oosten, de oostgrens van Polen op, na soortgelijke alarmsituaties in de Baltische republieken.

Naar alle waarschijnlijkheid waren zij door de Wit-Russische autoriteiten – waarschijnlijk met goedkeuring van Moskou – naar deze gebieden gevoerd met als enig doel de EU in het algemeen en de getroffen landen in het bijzonder te destabiliseren met een nieuwe migratiegolf. Finland voelde zich bovendien het eerste doelwit en vreesde ook voor een nieuwe aanval van deze aard.

Volgens Roman Rukomeda zouden de Russen niet aarzelen om bijzonder gevaarlijke wapens te gebruiken in dichtbevolkte gebieden. Het gaat dan gebruikelijk over raketten en artilleriegranaten, maar de analist wijst op nog controversiëler materiaal, zoals de POM-3 Medallion anti-personeellandmijnen, die kunnen worden geparachuteerd.

Verboden wapens

“Deze mijnen gebruiken seismische sensoren die het menselijk lopen onderscheiden,” zegt Rukomeda. “Zodra het sensorsignaal wordt geactiveerd, vliegt de kernkop op een afstand van 1 tot 1,5 meter uit de mijn en ontploft het. De explosieven en metalen platen die uit de kernkop ontsnappen, kunnen mensen binnen een straal van 16 meter doden en in het beste geval ernstig letsel toebrengen.

Human Rights Watch wijst erop dat deze mijnen verboden zijn krachtens het Internationale Verdrag van Ottawa van 1997, dat door 169 landen is ondertekend. Rusland heeft dit verdrag echter niet ondertekend. Op deze en andere manieren gedraagt Rusland zich als de grootste en gevaarlijkste terroristische staat in Europa en de wereld.”

Volgens de analist kan de inzet van dit soort wapens alleen tot doel hebben pure terreur uit te oefenen om het moreel van de Oekraïeners te breken, maar ook om hen massaal in de richting van het Westen te duwen. En voor hem is de enige manier om deze nieuwe vluchtelingencrisis te verzachten, Oekraïne meer middelen schenken om weerstand te bieden aan de Russische invasie.

(lb/ns)

Meer