©  AP

Duitse kunstenaar protesteert met 6.500 zandzakjes tegen WK voetbal in Qatar

In het Zwitserse Zürich heeft de Duitse kunstenaar Volker-Johannes Trieb 6.500 zandzakjes in de vorm van een voetbal gedeponeerd voor het FIFA-hoofdkantoor. De zakjes zijn bedrukt met de tekst “Het geweten van de wereld, je bent een schande”. Samen met mensenrechtenorganisatie AWO wil hij op deze manier protesteren tegen de controversiële toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal aan Qatar. Dat meldt het Duitse persagentschap DPA vrijdag.

blg
Bron: BELGA

Het kampioenschap zelf vindt plaats tussen 21 november en 18 december. Vrijdagavond/vanavond wordt de loting bekendgemaakt in de Qatarese hoofdstad Doha. Maar niet iedereen staat achter Qatar als gastland. Sinds de aanwijzing in 2010 klinkt dan ook veel kritiek, vooral op de slechte werkomstandigheden van gastarbeiders. De Britse krant The Guardian zei vorig jaar nog dat er al zo’n 6.500 mensen om het leven zijn gekomen.

De Duitse kunstenaar met zijn zandzakjes. De 6.500 zandzakjes staan symbool voor de 6.500 arbeiders die stierven bij de werken voor het WK voetbal in Qatar. ©  EPA-EFE

“Vele duizenden mensen stierven in Qatar bij de bouw van stadions voor het WK. Ze werden behandeld als slaven en stierven van hitte, uitputting of gebrek aan veiligheidsmaatregelen”, aldus  de Duitse kunstenaar. “Als werknemersorganisatie kunnen we niet aanvaarden dat mensenrechten met voeten worden getreden”, reageerde ook Michael Scheffler van AWO.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER