www.president.gov.ua

Oekraïense president Zelenski: "De Russen trekken zich terug in het noorden, langzaam maar zeker"

In het noorden van Oekraïne trekken Russische troepen zich steeds meer terug. "Het gaat langzaam, maar het is wel te merken", zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Ook de Britse inlichtingendiensten laten weten dat de Oekraïense troepen vooruitgang boeken tegenover de Russen in de buurt van de hoofdstad Kiev. Zelenski waarschuwt wel voor een zware clash in het oosten van Oekraïne.

De Russen hadden vorige week laten verstaan dat ze hun focus nu vooral zullen leggen op het oosten van Oekraïne omdat ze de "belangrijkste doelen van de eerste fase van de operatie" bereikt hadden. Volgens westerse analyses gaat het vooral om een noodzakelijke verandering van strategie omdat de eerste fase van de oorlog duidelijk niet is verlopen zoals het Kremlin had gehoopt.

Hoe dan ook lijken de Russische militairen inderdaad terrein te verliezen in het noorden van Oekraïne. "Op sommige plaatsen worden ze verdreven met gevechten, op andere plaatsen verlaten ze gewoon zelf hun posities", stelt de Oekraïense president Zelenski. Mykhaïlo Podoliak, een hoge raadgever van Zelenski, spreekt zelfs van een "snelle terugtrekking" van de Russen in de regio rond Kiev en Tsjernihiv. 

Volgens de Britse inlichtingendiensten boekt het Oekraïense leger inderdaad vooruitgang rond de hoofdstad Kiev, tegenover terugtrekkende Russische troepen. De Russen zouden zich ook teruggetrokken hebben van de luchthaven Hostomel, strategisch belangrijk net ten noordwesten van Kiev.

Maar er zijn nog veel gevaren, zo waarschuwt president Zelenski. "De Russen kunnen blijven bombarderen. En ze leggen ook overal mijnen, zelfs op lichamen. We gaan vooruit, maar voorzichtig. Iedereen die naar het gebied terugkeert, moet voorzichtig zijn."

Bekijk de videoboodschap van de Oekraïense president Zelenski:

Videospeler inladen...

Donbas

De situatie in het oosten van Oekraïne blijft intussen wel bijzonder penibel. "De Russische militairen worden verzameld in Donbas, in de richting van Charkov. Ze maken zich op voor nieuwe krachtige klappen. Er liggen zware gevechten voor ons", aldus Zelenski. Dat beaamt ook hoge raadgever Mykhaïlo Podoliak.

Lokale autoriteiten laten weten dat er de afgelopen uren ook opnieuw raketinslagen zijn geweest in het centrum en het zuiden van Oekraïne. Daarbij zou niet alleen industriële infrastructuur zijn geraakt, maar ook woningen van gewone mensen. Moskou heeft steeds ontkend dat het burgerdoelwitten treft.

BEKIJK - Schokkende BBC-beelden langs een invalsweg naar Kiev ("Het journaal" 02/04/22):

Videospeler inladen...

Meest gelezen