Foto van Israëlische militairen in de Palestijnse stad Hebron tijdens rellen gisteren.
AFP or licensors

Opnieuw drie Palestijnen gedood bij nieuw geweld op de Westelijke Jordaanoever

Vanochtend heeft het Israëlische leger drie Palestijnen doodgeschoten bij een gevecht op de Westelijke Jordaanoever. Volgens Israël ging het om drie terroristen van de extreem-islamitische groep Islamitische Jihad. De voorbije week zijn al tientallen doden en gewonden gevallen bij een nieuwe geweldgolf in de regio.

Volgens Israël gaat het om drie leden van een terreurcel van Islamitische Jihad. De drie Palestijnen zouden betrokken zijn geweest bij recente terreuraanslagen en zouden onderweg zijn geweest naar een andere toen ze door het leger verrast werden. Bij de schietpartij zijn ook vier Israëlische soldaten gewond geraakt.

De voorbije week is het geweld tussen israël en Palestijnen opnieuw toegenomen na een aantal terreuraanslagen. Dinsdag schoten Palestijnen vijf Israëli's dood in Bnei Brak, een voorstad ten oosten van Tel Aviv. Eerder werden er ook al Israëlische agenten en burgers gedood bij steekpartijen en schietpartijen in Hadera in het noorden van Israël en Beersheva in het zuiden.

Het Israëlische leger heeft gereageerd met een aantal raids op vermeende schuilplaatsen van terroristen op de Westelijke Jordaanoever en daarbij zijn ook doden gevallen. De gemoederen zijn dus opnieuw verhit, zeker nu de islamitische vastenmaand Ramadan is ingegaan.

Voor de regering van premier Naftali Bennett is de huidige geweldgolf de eerste grote uitdaging in de relatie met de Palestijnen. Wel heeft de regering sinds zijn aantreden vorig jaar de relaties met een aantal Arabische staten zoals Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Soedan fors aangehaald.

Meest gelezen